«Treballarem perquè la ciutadania conegui millor què és i per a què serveix la Diputació»

Entrevista a Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona

Per . Actualitzat el

Noemí Llauradó (Reus, 1978) és des de fa poques setmanes la nova presidenta de la Diputació de Tarragona. Aquesta advocada amb plaça de funcionària a la Generalitat de Catalunya es converteix en la primera dona que està al capdavant d’una de les institucions públiques més rellevants de la demarcació. La política d’ERC ens rep al seu despatx al Palau de la Diputació, espai que durant els darrers 12 anys havia estat el lloc de treball del convergent Josep Poblet.

Vostè és més jove que jo…la puc tutejar?

Sí, si us plau.

T’agrada el teu despatx?

El trobo interessant (somriu). És un bon despatx, tot i que és poc funcional per al meu gust. Estic pensant a donar-li un tomb per fer-lo més pràctic i còmode per a treballar.

Què és el primer que has fet un cop has accedit a la presidència de la Diputació?

Escoltar la gent que hi treballa. M’he posat en contacte amb tot l’equip directiu i ara hem iniciat una ronda de visites in situ per conèixer els equips professionals de tots els edificis de la Diputació (Palau, Edifici Síntesi, Arxiu, Patronat de Turisme…). El més important és conèixer, escoltar i intentar fer d’esponja, ja que hem vingut aquí a treballar sobre allò que ja està construït. No venim a trencar res, sinó a fer projectes sobre la bona feina que ja s’ha fet. Crec que és interessant escoltar la gent que treballa a les institucions i és molt important que els representants polítics tinguem molt clar que són peces claus en l’engranatge de les administracions.

I de què has parlat amb ells?

Sobretot han estat converses per conèixer el context actual de la institució, sobretot amb el seguiment del seu actual pla estratègic encara vigent. Ara es tracta d’una aproximació genèrica a la situació de la institució, però de mica en mica dissenyarem el nostre pla estratègic, que respongui als valors i objectius que el nou govern de la Diputació vol implementar.

I quins són aquests valors?

Alguns són compartits amb el que ja s’ha estat fent fins ara la Diputació. Però, sobretot, jo destacaria el treball en equip, també amb els partits de l’oposició, i el fet de posar les persones en el centre de totes les polítiques que s’impulsin des de la Diputació. Tot i que som una administració dedicada a prestar serveis als ajuntaments del territori, crec que és important que el govern de la institució tingui molt clar que totes les nostres actuacions han de revertir en la millora de les condicions de vida de les persones dels municipis de la demarcació. Hem d’impulsar polítiques que afectin directament el dia a dia de les persones, en matèria de l’habitatge, la cultura o l’educació, entre altres. També tenim la voluntat de ser una administració molt pròxima, molt transparent i participativa amb la realitat de les nostres comarques, tenint en consideració la diversitat territorial que tenim, des del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, però també amb una especial atenció a la zona del Baix Penedès, que és un territori que està molt influït per la seva proximitat amb l’àrea de Barcelona

Què et va dir Josep Poblet quan va cedir-te el comandament de la Diputació?

Va ser una conversa breu en la qual el president Poblet em va prestar la seva col·laboració absoluta. Se’m va oferir a contrastar i a donar consell sobre qualsevol dubte que em pogués sorgir en l’inici del mandat.

I li has hagut de trucar?

No. No ha fet falta fins ara.

En què es notarà un canvi amb la teva entrada?

Jo crec que sobretot es notarà un canvi en la manera de relacionar-nos amb l’entorn. Hi haurà un canvi d’actitud, sobretot determinat pel canvi generacional, que crec que els ajuntaments percebran com de major accessibilitat als òrgans de govern de la Diputació.

La gent de la nostra edat sap què és la Diputació?

La gent del carrer no ens coneix prou. I aquesta és una de les vies que hem de desenvolupar. Treballarem per apropar la institució a la ciutadania de peu perquè conegui què és i per a què serveix la Diputació de Tarragona. Som una institució molt coneguda pels ajuntaments, pels regidors i regidores del territori, que sabem de la importància de les ajudes i serveis que es presten al món local des d’aquí. Però pel que fa al conjunt de la ciutadania crec que tenim molt camí per recórrer. Tenim una sèrie de fórmules per treballar. Aplicarem serveis pedagògics a la ciutadania, sobretot a la població més jove, per tal de donar a conèixer el funcionament del món local en la seva globalitat. Cal mostrar a la nostra gent l’impacte que les administracions locals tenen en el seu dia a dia. Com més es conegui la cosa pública més exigent i crítica podrà ser la ciutadania.

A quins problemes s’enfronta el món local tarragoní?

El gran repte que tenim ara per ara és el despoblament de les zones rurals. És per això que des de la Diputació estem dedicant esforços a dotar tot el territori de recursos i serveis perquè tota la gent pugui tenir les mateixes oportunitats independentment del lloc on visquin. Viure amb dignitat a la pròpia terra és cada vegada més difícil i les administracions, com ara la Diputació, han de treballar perquè a mitjà i llarg termini aquesta tendència es reverteixi. I aquí caldrà la col·laboració de totes les administracions i agents, ja que és un repte que afecta tot Catalunya i que va molt més enllà de la nostra demarcació.

La demarcació corre el risc de perdre el Baix Penedès, que cada vegada mira més cap a la zona de Barcelona?

La Diputació ha de treballar per potenciar el sentiment de pertinença de tots els territoris que estan dins de la demarcació. Sabem que a la comarca del Baix Penedès hi ha molt camí a recórrer. És un territori amb unes necessitats específiques, sobretot socials i econòmiques, i hem de posar-hi tots els esforços. Potser pel fer d’estar en el límit entre dues províncies, el Baix Penedès ha perdut un seguit d’oportunitats de manera immerescuda i s’han quedat una mica enrere. I és una comarcal cabdal per al futur de la província.