Les Festes de Sant Roc celebren el seu 175è aniversari

El pròxim dissabte 3 d’agost tindrà lloc la Capta de les Festes i els actes començaran el dia 10

Per . Actualitzat el

Aquest 2019 fa 175 anys que se celebren les festes de Sant Roc als carrers del Cos del Bou, la Baixada Pescateria i els Trinquets Vell i Nou de Tarragona. L’any 1844 els veïns d’aquest barri van començar la celebració en honor al sant en agraïment per haver-los deslliurat d’una epidèmia de còlera i avui en dia aquestes festes es mantenen ben vives, gràcies a l’esforç i la implicació del veïnat i de les entitats que en formen part.

«Les festes de sant Roc són molt especials per a la ciutat de Tarragona en general i per als nostres carrers en particular. Són de les primeres festes que es fan abans de Sant Magí i la gent les agafa amb moltes ganes», expliquen Joan Adserà i Alfredo González, membres de la comissió de festes. «A banda d’això, són unes festes molt familiars, que encara conserven l’esperit d’abans, quan tot el veïnat s’implicava en l’organització. De fet, molta gent que ja no viu al barri continua venint per festes, tant per gaudir-les com per participar en l’organització», asseguren.

Aquest any, les festes tenen una significació diferent, ja que celebren 175 anys de la seva existència, motiu pel qual s’ha preparat un programa d’activitats extens i variat pensat per posar de relleu els elements més significatius de la festa. Els dos membres de la comissió ens proposen els més destacats.

La capta: 3 d’agost

Per començar, el pròxim dissabte 3 d’agost tindrà lloc la Capta de la Festa, un acte previ adreçat principalment a veïns, exveïns i amics de les festes a baixar al carrer per recollir el programa, fer els donatius, i comprar de forma anticipada tot allò que faci falta per la participació a la festa.

Protagonisme del canó: 10 i 11 d’agost

Un dels elements destacats de la festa de Sant Roc és el canó, que enguany també compleix 110 anys. Després que l’any 1981 fos remodelat, ara l’artista local Nando Taló l’ha tornat a remodelar i per a celebrar-ho, tindrà lloc una trobada de canons, amb la participació dels canons de la Barceloneta, les Borges Blanques, Poboleda, Sant Andreu del Palomar i Castelló. La presentació es farà en dos dies: el dia 10 d’agost, a les 13 hores, es farà la presentació de la remodelació canó, i el dia 11 a les 19,30 hores, cercavila de canons.

La festa de Sant Roc de Barcelona, convidada especial

La festa més antiga de Sant Roc a Catalunya és la de la plaça Nova de Barcelona, la qual és la festa convidada d’enguany. El dia 10 d’agost a les 19 hores tindrà lloc la cercavila, amb la participació del seu seguici, format per l’Àliga i iel Lleó de Barcelona, els Gegants grans (Laietà i Roc) i petits (Pippo i Gal·la), el Nan Cucut i el Diable de la plaça Nova, que recorreran els carrers de la Part Alta acompanyats del seguici de Sant Roc de Tarragona.

Els Gegants Vells Petits s’incorporen a les Festes de Sant Roc

Aquest any, el barri arrodoneix el seu seguici amb la incorporació dels Gegants Vells Petits, realitzats per l’escultora Àngels Cantos i el seu equip habitual (Josep Maria Casas, vestuari i Antonio Gómez, joieria) Aquestes rèpliques petites portaran el nom de Joanet i Teresina, en record dels veïns Joan Llort i Teresina Vicenç, dinamitzadors de les festes de sant Roc, traspassat recentment. Per celebrar el naixement dels Gegants Vells Petits, faran una cercavila acompanyats pels Negritos Petits i Gegants Moros Petits de Tarragona, i pells Gegants Petits de Vilafranca. La presentació dels Gegants Vells Petits tindrà lloc el dia 11 a les 18 h, seguida de la cercavila, a les 18.30 hores.

Les revetlles

Un dels plats forts de les festes i amb més participació de públic són les revetlles. Aquest any es nota que és un any diferent, ja que s’amplia a quatre el nombre de revetlles previstes. Seran el dia 10 d’agost a les 00 hores, amb el carnaval d’estiu amb Los yeyé; el dia 14 d’agost a les 12 de la nit, amb Angangas; el dia 15 d’agost, amb Fanfarra, i, finalment, el dia 16 d’agost a les 00,30 h, batalla de bandes amb Cris&Petes i Tocabemolls.

Distincions i reconeixements

Aquest any també serà un any de reconeixements i distincions, per una banda, la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que aquest any celebra el 40è aniversari, serà la pregonera. El pregó el farà el seu president, Daniel Milà Zaragoza. També Eduard Boada serà distingit com a Canoner d’Honor 2019, en reconeixement a la seva vinculació amb el barri realitzant el seu popular còctel. D’altra banda, la bandera del barri s’ubicarà aquest any extraordinàriament a la seu social de l’Associació Cultural Sant Roc (Cós del Bou, 23), en homenatge a tots els veïns que durant 175 anys han celebrat les festes; mentre que les banderes de Sant Roc i la Mare de Déu seran portades respectivament per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i per les pubilles que ha tingut el barri des de l’any 1977.

Actes tradicionals al voltant de Sant Roc

Cal no oblidar que les festes de sant Roc sempre han tingut un marcat caràcter tradicional que enguany es reforça amb la recuperació del seu format més tradicional, amb alguns actes destacats com ara el Pregó, la proclamació de la pubilla i la degustació del còctel Boada, el dia 14 d’agost a les 19 hores; la cercavila de l’arribada de l’aigua de Sant Roc, el dia 15 d’agost a les 18 hores; l’actuació castellera de Sant Roc, amb la Colla Jove i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, el mateix dia 15 d’agost a les 19.30 hores, i la professó de Sant Roc, el dia 16 d’agost a les 11 hores.