La Costa Daurada rep aquest estiu més de 110.000 turistes a bord de 65 creuers

Els visitants arribats per mar aposten majoritàriament per passar el dia a la ciutat de Tarragona, on destaca l’atractiu del patrimoni romà i medieval

Per . Actualitzat el

Pocs podíem pensar fa una dècada que Tarragona i la Costa Daurada acabarien rebent viatgers per mar. Acostumats a rebre visitants per carretera (qui no pateix les cues quilomètriques cada estiu?), el territori està incorporant progressivament un perfil de turista diferent, que arriba en vaixell i que passa només unes quantes hores a les nostres comarques abans de salpar cap a una nova destinació. Aquest 2019 és, sens dubte, el de la consolidació de Tarragona i la Costa Daurada com a destinació de creuers. Amb xifres modestes, sobretot si les comparem amb el gegant de Barcelona, però amb pas ferm, el Port de Tarragona està cobrint les etapes marcades per erigir-se com a referència en el sector a la Mediterrània. Enguany a Tarragona, amb l’impuls de l’aposta de Costa Crucersos, hi arribaran més de 110.000 turistes per mar, uns 10.000 mes que l’any 2018, i això de mica en mica comença a notar-se en un territori que ha d’adaptar la seva oferta de serveis a aquesta incipient novetat.

Des que el Port de Tarragona i diversos agents del territori van encetar l’aposta estratègica pels creuers, l’activitat ha anat creixent any rere any. Aquesta temporada de 2019 la previsió és superar els 110.000 creueristes, 27.000 dels quals hauran iniciat o finalitzat el seu viatge al Port de Tarragona gràcies a la línia regular de Costa. Així, Tarragona viurà el pas d’un total de 65 creuers, xifra que comença a ser interessant i que obliga a pensar en clau de futur, sobretot, si no es vol deixar perdre el camí recorregut, especialment amb el gegant italià Costa Cruceros. L’any 2018, el primer amb rutes regulars de la naviliera italiana, l’impacte econòmic dels creueristes al territori es va estimar en prop de 8 milions d’euros.

És per això que el Port de Tarragona continua treballant en la nova terminal provisional de creuers al Moll de Balears, que podria ser una realitat el 2021. Aquest equipament donaria resposta a la confiança dipositada per Costa i alhora permetria atraure noves companyies navilieres, tot fent un salt definitiu en la consolidació de Tarragona com a destinació de creuers. En aquesta mateixa línia, l’Autoritat Portuària ha fet aquest 2019 una aposta estratègica amb la creació del Tarragona Cruise Port Welcome Center, instal·lació ubicada al Tinglado número 1 del Moll de Costa i amb la qual es dona una atenció adient als passatgers dels creuers que surten i arriben a la Costa Daurada.

Precisament la posada en marxa d’aquesta oficina, que actua com a punt de trobada per a la contractació de visites i excursions, de consigna d’equipatges i de duana, permet recopilar dades estadístiques que són molt interessants per conèixer el comportament dels turistes que arriben per mar a casa nostra.

Els turistes que viatgen amb Costa Cruise Lines i fan escala a Tarragona són principalment italians (46%), francesos (22%) i alemanys (7%), segons les dades d’aquesta temporada acumulades fins al dia d’avui. Als clients de Costa se’ls ofereix un ampli ventall d’excursions i activitats per realitzar a Tarragona i a la resta de la Costa Daurada. Les excursions que s’ofereixen a bord dels creuers de la companyia Costa Cruise Lines són a Tarragona ciutat, a Reus; Cambrils, a la platja de Salou, al Celler Adernats, a Poblet i voltants, a PortAventura, a Ferrari Land, a Costa Caribe i a Barcelona. Els turistes aposten majoritàriament per esgotar l’estada amb les excursions a Tarragona ciutat, on desperta molt interès tant el patrimoni romà com el medieval. Les visites a PortAventura, el monestir de Poblet o les escapades a la ciutat de Barcelona, en menor mesura, també es comercialitzen amb regularitat.

PREVISIONS OPTIMISTES

A punt de finalitzar el mes de juliol les perspectives per aquesta temporada de creuers al Port de Tarragona són bones. De fet, tot apunta que se superaran els 65 creuers (entre port base i escales) que significaran el trànsit de més de 110.000 passatgers fins a finals de setembre. L’any 2018, el millor registrat fins ara, es va tancar amb un total de 98.126 creueristes i 57 creuers.
L’exemple de la bona salut dels creuers a Tarragona enguany el trobem just ara fa uns dies. Entre el dimecres 24 i el diumenge 28 de juliol van passar pel Port de Tarragona un total de 7.391 creueristes, una de les xifres setmanals més altes registrades fins ara a la ciutat gràcies a l’arribada de tres creuers, dos d’ells de Costa Cruceros i un de la companyia Marella Cruises, en un termini de només de cinc dies.