«Fins a un 30% de la població pateix algun tipus d’insomni»

Entrevista a Antoni Bové, metge especialista en Medicina Interna i trastorns del son

Per . Actualitzat el

Malgrat que tothom sap que dormir és necessari per recuperar-se de l’esforç diari i per viure, el cert és que científicament encara hi ha molts interrogants al voltant de la necessitat de l’ésser humà de perdre la consciència durant unes quantes hores cada nit. Les malalties relacionades amb el son estan a l’ordre del dia. De fet, ja hi ha descrits uns 90 trastorns del son. A la Xarxa de Santa Tecla hi trobem el doctor Antoni Bové, expert en la matèria.

Per a què serveix dormir?

No se sap. El que tothom té clar és que serveix per recuperar.

I què es recupera?

Doncs no se sap. És evident que dormir recupera del cansament físic però no sabem com. És un misteri. Quan tenim la necessitat de dormir estem somnolents i l’endemà tornem a estar bé. El que està clar és que dormir, més enllà de recuperar el cansament físic del cos, té un paper cabdal en la salut de la nostra ment. Una persona que no dormís mai acabaria sent un malalt psiquiàtric i segurament acabaria morint. Ara hi ha el pensament que la son té una relació directa amb els processos de memòria i aprenentatge de les persones. Una de les seves funcions és la consolidació de la memòria. Per això es recomana estudiar abans d’anar a dormir.

Hi ha persones que no aconsegueixen dormir mai bé al llarg de la seva vida?

Sí. Hi ha el típic cap d’insomni de tota la vida, des de la joventut. Hi ha insomnis de fa pocs temps, que estan relacionats amb algun fet concret de la vida, com ara una època de nervis, problemes econòmics, una malaltia, un viatge, etc. Aquests són fàcils de solucionar un cop s’afronta el problema. El gran problema el tenim en els insomnis psicofisiològics de llarga durada, que corresponen a aquelles persones que durant molts anys diuen que no poden dormir. No trobes una causa concreta, però gairebé sempre hi ha una situació estressant que es va produir fa molts anys. Acostumen a ser persones molt preocupades per tot. S’emporten al llit la feina, la família…. i no poden dormir. De vegades passem anys tractant aquest tipus de pacients. En un insomni d’aquest tipus, la cosa va per llarg.

Quines teràpies es fan servir per tractar l’insomni?

Els més directes són els medicaments hipnòtics, que ara són molt efectius i amb pocs efectes secundaris en persones sanes. Però s’ha vist que, a llarg termini, són més efectius els tractaments conductuals dels pacients. El tractament farmacològic és efectiu a curt termini, però a llarg termini és millor aconseguir que el pacient canviï de xip i abordi el seu insomni ajudant-lo a afrontar la seva problemàtica, millorant hàbits i la manera de fer les coses en el dia a dia. Això requereix molt temps amb el pacient i moltes visites.

Quanta gent pateix insomni?

Al voltant d’un 30% de la població pateix algun tipus d’insomni. Dins d’aquest percentatge es calcula que al voltant d’un 15% correspon a casos d’insomni crònic que hem comentat.

Imagino que també hi ha gent que viu sense saber que no està dormint bé.

El cas més típic és l’apnea del son. Avui en dia tothom sap de què va, però fa unes dècades era una gran desconeguda. Parlem de persones que, quan dormen, respiren malament i fan aturades respiratòries que poden arribar fins als dos minuts de durada o més. I aquestes aturades les poden arribar a reproduir més de 300 vegades en una sola nit. És una barbaritat, perquè l’apnea provoca una reducció de l’oxigen a la sang i un gran patiment a tot el cos i els seus òrgans, entre ells el cor, i pot acabar amb problemes de salut importants. L’endemà el pacient es desperta molt cansat, tot i que té la percepció que ha dormit tota la nit amb normalitat. Les apnees acostumen a produir-se en gent adulta amb obesitat, però també hi ha casos descrits en infants.

Roncar és normal?

És comú, però no s’hauria de roncar. Fa molts anys, roncar era sinònim de dormir bé, però en realitat és sinònim que alguna cosa no està funcionant correctament. L’apnea de son comença amb un ronc. Al cap d’un temps es comencen a fer hipoapnees (aturades parcials) i quan la malaltia avança es produeixen les aturades respiratòries totals que poden ser molt perjudicials per a la població.

Quin és el millor tractament per a les apnees?

Perdre pes. Tot i que hi ha casos concrets, com ara alguna malformació en les amígdales, que requereixen una intervenció quirúrgica. Pensi que en gent a partir dels 65 anys, especialment en homes, fins a un 20% de la població pateix apnees… i molta gent no ho sap.

I l’apnea es veu a simple vista?

És molt important que el pacient vingui a la consulta amb el seu acompanyant d’habitació, ja que aquests són els primers que s’adonen que alguna cosa no va bé. I l’apnea afecta la vida diària? Molt. Perquè el pacient que té apnea s’adorm amb molta facilitat l’endemà. És una malaltia molt perillosa per a conductors professionals i per a personal que treballa amb maquinària pesant.

Què he de fer per dormir bé aquesta nit?

Primer, no patir calor, ja que és molt incòmode. Cal anar al llit tranquil, sense mòbils, sense televisió posada i amb l’habitació a les fosques. I si no pots dormir, aixecar-te i fer qualsevol activitat fins que ens arribi la son.