Pilons Parade, una festa emblemàtica que va néixer d’una reivindicació veïnal

Ara fa tretze anys es van començar a pintar els pilons instal·lats per evitar que els cotxes aparquessin a banda i banda del carrer Comte

Per . Actualitzat el

L’any 2005, el carrer Comte de Tarragona centrava l’atenció de mitjans i de la ciutadania per uns greus incidents que afectaven la seguretat i l’estructura dels habitatges a causa d’uns moviments de terres i filtracions d’aigües fecals. D’aquell fet, que va tenir la ciutat a l’expectativa durant setmanes, va sorgir una iniciativa que tot just aquesta passada setmana va celebrar la tretzena edició. Parlem de la Pilons Parade, una festa que cada any reuneix centenars de persones per pintar els pilons que va instal·lar l’Ajuntament amb l’objectiu d’evitar que els cotxes aparquessin al carrer un cop arreglat.

Pep Escoda, el conegut fotògraf tarragoní que té ubicat el seu estudi al carrer Comte, recorda aquells fets. A banda del seu espai de treball, al carrer Comte Escoda també hi té casa seva i ell precisament va ser un dels veïns afectats per aquells incidents, que van comportar fins i tot el seu desallotjament. Ell va ser també un dels impulsors de la iniciativa de la Pilons Parade.

«Tot va sorgir com una broma, gairebé d’amagat; els veïns vam començar a pintar amb colors alguns dels pilons, que ens semblaven molt seriosos, tan negres… i allò es va anar escampant. De tant venia algun artista que ens demanava de pintar-ne un… i així, com qui no vol la cosa, ens vam trobar amb una festa que ha durat fins avui i que cada any organitzem amb il·lusió, malgrat que som pocs els veïns que hi estem al capdavant», assegura Escoda.

Així, d’un fet tan negatiu com el que va tenir lloc fa tretze anys, va sorgir una festa que ja és tot un referent a la ciutat i actualment el carrer Comte s’ha convertit en parada obligada de molts grups turístics que visiten per la Part Alta i en un dels indrets més fotografiats de la ciutat.

El moviment veïnal que es va generar arran d’aquells fets es va traduir també en una presa de consciència veïnal respecte a la situació del barri en particular i de la Part Alta en general. Així va sorgir l’Associació Veïns del carrer Comte i plaça del Pallol, que va significar la unió dels veïns i va esdevenir una eina de pressió davant dels fets que els afectaven a tots. «Avui en dia l’associació no només organitza la festa dels pilons sinó que ens preocupem per l’estat del barri, dels edificis, denunciem tot allò que està malament: brutícia, incivisme…

I és que pensem que individualment no es funciona bé, el cooperativisme és la clau del futur i encara no l’utilitzem prou…», assegura Escoda. Com està la situació al barri tretze anys després i malgrat la tasca de l’associació? «Actualment la situació encara és preocupant, sobretot en el cas d’alguns edificis. Nosaltres, com a associació, sempre hem reclamat que es treballi per recuperar els habitatges que hi ha abandonats. Al carrer Comte només estan habitades la meitat de les cases. Potser caldria que totes les associacions féssim força en aquest sentit».