Protecció Civil demana no abaixar la guàrdia davant la calor

Recorda que cal extremar les precaucions per evitar els incendis i els cops de calor

Per . Actualitzat el

El Departament d’Interior de la Generalitat vol recordar a la ciutadania que tot i no trobar-nos davant una onada de calor, les temperatures continuen sent molt elevades i el risc d’incendi segueix sent alt.

Protecció Civil de la Generalitat demana mantenir la màxima prudència en activitats en el medi natural evitant els activitats de risc. Es demana especialment prudència en la conducció i evitar llençar des dels vehicles qualsevol burilla encara que sembli apagada, ja que amb el vent poden revifar i encendre un foc de marge.

En cas de veure una columna de fum, cal avisar al telèfon d’emergències 112. Es recomana estar amatent als possibles avisos de risc de calor, incendi o altres que s’emetin des del Centre de Coordinació Operativa CECAT de Protecció Civil.

Al llarg d’aquest nou episodi de calor, els Bombers de la Generalitat continuaran un dia més fent seguiment de l’evolució del risc d’incendi forestal arreu del país i estaran especialment amatents a les zones on aquest risc serà més marcat: les franges litorals de les Regions d’Emergències de Tarragona i les Terres de l’Ebre i la zona limítrof entre la Metropolitana Sud i la Regió Centre.

Les pluges de les darreres jornades no han estat suficients com per eliminar el risc i cal recordar que l’estiu no fa ni un mes que va començar. Finalitzat aquest episodi de calor, els Bombers de la Generalitat continuaran fent vigilància del risc, ja que les altes temperatures previstes assecaran encara més la vegetació i la faran més vulnerable als incendis forestals.

D’altra banda, Protecció Civil posa èmfasi també en els consells d’autoprotecció de la ciutadania:

•         Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
•         Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, realitzeu-les preferentment en les primeres hores del matí o per la tarda quan el sol ja declina.
•         Convé que les persones que treballin a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
•         Igualment és molt recomanable que si sortiu a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho feu en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
•         Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que els infants i les persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
•         Si no disposeu de ventilador o aire condicionat a casa, una bona solució és passar al menys un parell d’hores en un indret com un centre comercial o un equipament públic com una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
•         Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, a  familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
•         Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.