Una neurocirurgiana de l’Hospital Joan XXIII rep un premi internacional

Per un projecte que planteja un nou abordatge per arribar a lesions localitzades en una àrea específica del cervell

Per . Actualitzat el

La neurocirurgiana de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona, Ruth Lau, ha rebut el premi Young Neurosurgeon Award WFNS 2019 que entrega la World Federation of Neurosurgical Societies, que premia projectes de recerca duts a terme per neurocirurgians de menys de 40 anys. La Dra. Lau rebrà el premi durant el congrés mundial de neurocirurgia que se celebrarà a Pekin al mes de setembre.

L’especialista ha rebut el premi pel seu treball publicat a la revista científica World Neurosurgery, gràcies a un estudi en què planteja un nou abordatge endoscòpic per arribar a lesions localitzades en una àrea específica del cervell, l’atri ventricular (àrea rodejada d’estructures amb funció), per a pacients amb lesions tumorals. El treball anomenat “Endoscopic transanterior middle temporal approach to the atrium- an anatomical feasibility study", tot i que només s’ha realitzat sobre cervells de cadàver, planteja una nova possibilitat d’arribar a aquesta àrea del cervell, amb la intenció de intentar minimitzar els danys i les seqüeles neurològiques. L’estudi demostra que, a nivell anatòmic, és viable realitzar aquest abordatge i, per tant, obre una possibilitat en el futur.

Ruth Lau va iniciar el treball l’any 2017 al laboratori d’anatomia de la Universitat de Califòrnia, San Francisco, i el va acabar a principis de 2019. Hi ha molts abordatges diferents descrits a la bibliografia per arribar en aquesta àrea del cervell. L’abordatge de la Dra. Lau és la primera vegada que es planteja. El treball es va desenvolupar en diverses fases: en primer lloc, es va fer un estudi radiològic per la planificació quirúrgica. Després, es va dur a terme en cadàver, amb confirmació radiològica i, finalment, es van fer disseccions de les fibres de substància blanca (fibres que connecten grups neuronals) per veure la seva integritat al fer el procediment.