Tarragona ciutat lidera l’increment del preu del lloguer a Catalunya

És la capital provincial on més puja el preu del lloguer de tot l’estat. El preu mitjà d’un habitatge de 80 m2 supera els 800 €

Per . Actualitzat el

Viure de lloguer al centre de la ciutat de Tarragona s’està convertint en un luxe. Disposar d’un pis de més de 90m2 a prop de la Rambla Nova costa més 1.000 euros mensuals. De fet, el preu del lloguer està pujant de manera generalitzada a totes les zones de la capital tarragonina, que segons pisos.com s’ha convertit en la ciutat amb un major increment percentual del preu del lloguer de tot Catalunya i de l’estat espanyol aquest 2019 (+14% en el primer semestre). Actualment el preu mitjà del lloguer a Tarragona se situa en 839 euros al mes, gairebé un 12% més que ara fa un any, segons el portal enalquiler.com. Això vol dir, per exemple, que el preu per un habitatge estàndard de 80 metres quadrats i amb 2/3 habitacions es paga gairebé 200 euros més car que a la segona ciutat més important del territori, Reus, on el preu mitjà per aquest tipus de pis se situa en els 650 euros.

Les dificultats per viure de lloguer a un bon preu a Tarragona ciutat són cada vegada més evidents. Hi ha més demanda que oferta i els propietaris d’un habitatge estan en posició de força per apujar els preus. Tot ha canviat en relació a fa uns cinc anys, quan en època de crisi eren els inquilins els que posaven el preu. Actualment el preu mitjà del lloguer a Tarragona ciutat per un pis d’uns 80m2 és de 839€, al nivell de les principals ciutat de l’Estat espanyol (tret Barcelona, Madrid i Sant Sebastià, on els preus se situen pràcticament en el doble). Així ho indica el portal enalquiler.es, que eleva fins a 1.105€ el cost mensual d’un pis cèntric de més de 90m2 a la capital tarragonina. Un altre dels portals de referència del preu de l’habitatge al conjunt de l’Estat, pisos.com, assegura que la ciutat de Tarragona ha estat la que ha experimentat un creixement més alt en els preus de lloguer durant el primer semestre de 2019, amb un percentual de més del 14%. Altres ciutats de la Costa Daurada on el preu del lloguer residencial també està pujant considerablement aquest 2019 són el Vendrell (+6,6%) i Calafell (+8,8%), mentre que a ciutats com Reus el preu del lloguer s’ha devaluat -7,8%).
Pel que fa a les principals capitals provincials de l’Estat, Madrid continua sent la més cara (1.969€ per un pis de 126m2), per davant de Barcelona (1.899€ per un pis mitjà de 102m2) i Sant Sebastià (1.436€ per un pis de 90m2). D’altra banda, les capitals provincials més econòmiques són Terol (421€ per un pis de 90m2) i Zamora (428€ per un pis de 94m2).
I quina explicació donen els experts a aquesta contínua pujada de preus del lloguer a Tarragona? Segons Enric Martí, gerent de Marebens Finques Martí, són diversos els factors que hi conflueixen. Primer de tot, és el canvi de comportament de la societat envers el mercat immobiliari. «Les noves generacions no estan tan predisposades a convertir-se en propietàries d’un habitatge i opten preferentment pel lloguer. Això implica que hi hagi molta més demanda que fa uns anys. És cert que encara hi ha gent que compra habitatges, però ho acostumen a fer quan ja busquen una estabilitat a partir dels 45 anys d’edat», assegura Martí. De fet, a les seves oficines de Tarragona i Valls, on gestionen un parc de més de 1.500 habitatges, un 90% de les operacions que es fan en l’actualitat corresponen a lloguers, mentre que el 10% són operacions de compra-venda. El responsable de Marebens puntualitza que «les dades que aporten aquestes plataformes són bones perquè indiquen tendències, però no sempre es corresponen amb la realitat quant als preus. Aquestes empreses basen els seus estudis en els preus indicats en les diferents pàgines web, però una cosa és el que posa un anunci i una altra cosa és el que s’acaba signant». En aquest sentit, des de Marebens Finques Martí s’assegura que actualment a Tarragona ciutat es pot llogar un pis ben condicionat pel preu de 650€ mensuals, tot i que aquests duren molt poc al mercat per l’alta demanda, que darrerament s’ha vist incrementada, a més, «per l’arribada de gent de la resta de la comunitat europea que ve a viure a Tarragona per treballar en la nostra gran indústria».
Un altre factor és la manca de nova construcció en els darrers anys, tot coincidint amb el període de crisi. «Fa anys que no fem obra nova i això es nota en el mercat immobiliari de la ciutat. Ara s’està construint a la Tabacalera i a la zona de Joan XXIII, però crec que l’acció més interessant seria començar a recuperar molts edificis que hi ha buits i que amb una acció de sanejament i rehabilitació podrien recuperar-se per al mercat de l’habitatge. Calen iniciatives des de l’administració local per motivar i incentivar els propietaris a recuperar els seus edificis abandonats… que són molts al centre de la ciutat».

Els locals, a la baixa
Mentre que el preu dels pisos de lloguer continua pujant, la tendència en el preu dels locals comercials és totalment contrària. «És increïble la devaluació que s’està produint en els locals a la ciutat de Tarragona», assegura Enric Martí, que lamenta «la lentitud de l’administració local per dinamitzar els carrers més cèntrics. Han tancat molts negocis en els darrers anys i cada vegada costa més invertir en comerç a Tarragona, i tot això malgrat la baixada de preus.»