«El càncer de pell és cada vegada més freqüent. Cal vigilar molt amb el sol»

Entrevista al Dr. Pedro Zaballos, cap de dermatologia de la Xarxa de Santa Tecla

Per . Actualitzat el

Ens enfrontem a dies de màxima calor i els dermatòlegs alerten dels riscos d’una excessiva exposició al sol. El doctor Zaballos, de la Xarxa de Santa Tecla, parla clar quan es tracta dels perills de les radiacions ultraviolades.

Fins a quin punt la ciutadania és conscient que cal tenir cura la salut de la pell?
Crec que des de fa uns anys la ciutadania és cada vegada més conscient dels danys potencials que comporta l’exposició excessiva al sol. No obstant això, encara existeix part de la població que infravalora les seves conseqüències i ignora les mesures de fotoprotecció adequades.

Jo no m’he visitat mai al dermatòleg. És recomanable que tothom el visiti alguna vegada? Amb quina regularitat? Fins i tot les persones que aparentment no tenen cap problema?
La necessitat i la regularitat de la visita al dermatòleg depèn de diversos factors: antecedents familiars i personals de càncer cutani del pacient (sobretot melanoma), del fototip de pell que presenti, de la quantitat d’exposició solar que hagi rebut, del nombre i el tipus de nevus melanocítics (lunar) que tingui, etc.  Algunes lesions de la pell poden predisposar a càncer cutani i no semblen ser un problema per a persones que no han estat formades per avaluar-les.

Ens fartem de posar crema protectora als nens petits quan anem a la platja… la gent adulta també ha de fer servir protecció solar?
Per descomptat. Hem d’aplicar-nos crema fotoprotectora a qualsevol edat i sempre que ens exposem al sol, no tan sols en anar a la platja; també quan realitzem exercici a l’aire lliure o si ens disposem a fer un passeig llarg. Com a regla general, el fotoprotector hauria de tenir un índex de fotoprotecció superior al 20-30, hauria de ser aplicat mitja hora abans de la fotoexposició i renovar-lo cada dues hores

Moltes vegades hem sentit a dir que la pell té memòria i que els excessos es paguen amb el pas dels anys. És així?
Sí. Tots som conscients de les conseqüències de l’abús de sol a curt termini (les cremades solars), però ignorem o infravalorem les repercussions a llarg termini. El càncer cutani cada vegada és més freqüent i el melanoma, el tipus de càncer més maligne, pot provocar fins i tot la mort del pacient.

Aquests dies estem plena onada de calor. Són especialment perillosos aquests episodis per a la pell?
Són especialment perillosos perquè la població passa més temps a l’aigua amb la intenció de refrescar-se, ignorant que, durant el bany a la piscina o al mar, ens estem exposant igualment al sol. A més, l’efecte refrescant de l’aigua pot alleujar la sensació de cremada i provoca que «aguantem» més temps al sol, amb el risc que això comporta.

 

Avui en dia, es diagnostiquen més de 10 casos nous de melanoma per 100.000 habitants a l’any. El més preocupant és que aquesta xifra no ha deixat d’augmentar en els últims anys.

Quines són les patologies que li arriben a la seva consulta ara a l’estiu?
Són més freqüents les malalties provocades per la radiació ultraviolada, com l’erupció polimorfa lumínica, reaccions cutànies provocades per la fotoexposició i la presa de determinats medicaments i, finalment, malalties que empitjoren amb el sol, com la rosàcia o el lupus eritematós.

A les nostres comarques tenim molts dies assolellats a la tardor i a l’hivern. També és perjudicial prendre el sol en aquestes èpoques de l’any?
L’índex de radiació ultraviolada en aquestes estacions és molt menor que ara a l’estiu; però, és veritat que tenim la sort de viure en una ciutat amb un gran nombre de dies assolellats a l’any i és recomanable protegir-se sempre del sol.

A banda de l’exposició solar, quins altres factors tenen incidència en la salut de la pell? Quines són les recomanacions bàsiques que donen els dermatòlegs?
La protecció solar és probablement la recomanació més important. No obstant això, una hidratació adequada també és necessària per millorar la salut de la nostra pell.

Són preocupants els índexs de melanoma en la nostra societat? S’està avançant en el seu diagnòstic i tractament?
Avui en dia, es diagnostiquen més de 10 casos nous de melanoma per 100.000 habitants a l’any. El més preocupant és que aquesta xifra no ha deixat d’augmentar en els últims anys. Una dada a tenir en compte és que com més aviat detectem i extirpem el melanoma, millor és el seu pronòstic, per la qual cosa és molt important el seu diagnòstic precoç. Actualment, existeixen tècniques diagnòstiques com la dermatoscòpia o la microscòpia confocal que ajuden els dermatòlegs a detectar el melanoma en estadis cada vegada més precoços. En qualsevol cas, és important que la població general s’autoexplori la pell i consulti el seu dermatòleg o metge de família davant l’aparició d’alguna lesió cutània sospitosa.