Cares noves al capdavant de les empreses municipals de Tarragona

ERC, En Comú Podem i JuntsxCat es reparteixen el control dels organismes públics, cabdals en el dia a dia de la ciutadania tarragonina

Per . Actualitzat el

L’Ajuntament de Tarragona tot just estrena nova legislatura amb el republicà Pau Ricomà com a alcalde i amb En Comú Podem com a soci de govern. Més enllà dels canvis de noms a les diferents regidories, després de dotze anys de mandat socialista amb Josep Fèlix Ballesteros, l’entrada del nou executiu ha comportat una renovació total dels càrrecs al capdavant de les diferents empreses públiques municipals, les mixtes i els organismes autònoms de la ciutat. No sense polèmica, ja que des de l’oposició s’acusa Ricomà de no respectar la proporcionalitat dels resultats assolits pels diferents partits en les passades eleccions municipals a l’hora de bastir els nous consells d’administració de les empreses, el cert és que Tarragona incorpora cares noves al capdavant d’organismes decisius per al bon funcionament de la ciutat. I és que les decisions que es prenen a l’EMT (transports), ESPIMSA (comerç i mercat), AMT (pàrquings), EMATSA (aigües), l’Insitut de Serveis Socials o al Servei Municipal de l’Habitatge marquen el dia a dia dels tarragonins i les tarragonines. El nomenament dels nous presidents (lideratge polític) donarà pas en els pròxims dies també a alguns canvis en les gerències de les diferents empreses municipals.

Una de les primeres mesures del nou govern de Pau Ricomà ha estat nomenar els nous responsables polítics al capdavant de les empreses municipals. No és un tema menor, ja que aquests organismes constitueixen la segona línia del govern municipal, amb autonomia pròpia per prendre decisions que afecten el conjunt de la ciutadania. Això explica la importància que els partits donen al lideratge polític d’aquest conjunt d’empreses i al fet d’estar representants en els seus consells d’administració. Com es podia esperar, els dos socis de govern (ERC i En Comú Podem) es reparteixen la presidència de les diferents empreses municipals de la ciutat de Tarragona. Els republicans col·loquen els seus set regidors al capdavant de l’Empresa Municipal de Transports (Jordi Fortuny), de l’Empresa Municipal de Desenvolupament Econòmic (María José López), Aparcaments (Patrícia Botez), Mitjans de Comunicació (Paula Varas) i al front del Patronat Municipal d’Esports (María José López), del Patronat de Turisme (Laura Castel) i l’Institut Municipal de Serveis Socials (Manel Castaño). En Comú Podem, amb una representació de dos regidors al ple municipal, es queda amb la presidència del Servei Municipal de l’Habitatge i Actuacions Urbanes (Hermán Crespo) i de l’Institut Municipal de Serveis Socials (Carla Aguilar). Si no hi ha sorpreses, l’alcalde Pau Ricomà es quedarà com a president del Consell d’Administració de SERFUMT, empresa mitxa, mentre que el regidor republicà Jordi Fortuny liderarà el consell d’administració d’EMATSA, l’empresa d’aigües. En aquest nou cartipàs de les empreses municipals i organismes autònoms destaca el nomenament de Dídac Nadal (JuntsxCat) com a president de l’Empresa de Serveis i Promocions d’Iniciatives Municipals (ESPIMSA). La formació de Nadal, que també estarà al consell d’administració de SERFUMT i EMATSA, no està dins del govern municipal però, de moment, rep la confiança del nou projecte de Pau Ricomà.

 

 

L’ALTRE GOVERN | Les empreses municipals són eines importantíssimes per a la governabilitat de la ciutat, ja que allí es decideix bona part de les polítiques que s’hi desenvolupen. ERC, En Comú Podem i JuntsxCat se’n reparteixen el control en aquesta legislatura.