La Costa Daurada, regió on més puja la demanda sanitària a l’estiu

El departament de Salut calcula importants increments d’activitat tant en les urgències hospitalàries (+28,63%) com en l’atenció primària (+55%)

Per . Actualitzat el

L’arribada de l’estiu és sinònim d’increment de la demanda assistencial als centres sanitaris de la Costa Daurada. Segons el Departament de Salut, els fluxos poblacionals per l’inici de l’època de vacances es tradueixen en una important baixada de l’activitat sanitària a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i, per contra, en una important concentració de l’assistència als municipis litorals de la Costa Daurada i la Costa Brava. En el cas de les comarques tarragonines, la Generalitat estima l’increment de l’activitat en un 30% en els serveis d’urgències hospitalàries i en un 55% als serveis d’atenció continuada dels CAP de poblacions turístiques com Calafell, Torredembarra, Vila-seca o Salou. Davant d’aquesta realitat, els serveis sanitaris de la Costa Daurada han de reorganitzar-se per fer front a l’increment de la demanda assistencial amb reforços de professionals i amb la reestructuració de serveis.

Un exemple clar de l’efecte que el turisme té en el sistema sanitari el trobem a l’Hospital del Vendrell, gestionat per la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla. Entre juny i setembre, el servei d’urgències del centre del Baix Penedès registra un increment de l’activitat de prop del 30% en comparació a la resta de l’any, el que significa que diàriament s’atén una mitjana de 237 casos, quan en temporada baixa no se superen els 190 casos diaris. L’estiu de 2018 l’Hospital del Vendrell va atendre un total de 21.383 urgències entre el 15 de juny i el 15 de setembre (en tot l’exercici se’n van atendre 72.791), fet que demostra la concentració de l’activitat que es produeix a l’hospital comarcal en aquest període de l’any. El dia de més activitat de juliol de 2018 va ser el 22, amb un total de 266 pacients atesos, mentre que el que dia de més afluència de tot l’estiu va ser l’11 d’agost, amb un total de 336 pacients.

Segons el doctor Carles Greoles, del Servei d’Urgències de l’Hospital del Vendrell, «l’increment de l’activitat durant l’estiu es deu principalment a pacients desplaçats de l’àrea metropolitana de Barcelona per segones residències. Aquesta tendència afecta de manera significativa a la zona del Vendrell i Calafell, però també a poblacions com Roda de Berà i Torredembarra, ja que molts pacients venen al nostre hospital per proximitat i per accessibilitat al centre».

Pel que fa a les patologies més habituals que es veuen a urgències durant aquesta època de l’any, el doctor Greoles explica que «en general són de nivell IV i V, és a dir patologia banal, com ara picades d’insectes, insolacions i cremades solars, ferides obertes, etc». Pel que fa a les patologies de més gravetat, de nivell I a III, els serveis d’urgències detecten una disminució de les malalties cròniques respiratòries, més freqüents a l’hivern, mentre que augmenten els casos de cops de calor i els politraumatismes per accidents de trànsit o relacionats amb la pràctica esportiva.

Per tal de fer front a la demanda assistencial de l’estiu, l’Hospital del Vendrell amplia el seu equip mèdic d’urgències amb un metge de reforç en torn de dia, un metge especialista en pediatria i reforços de nit en caps de setmana, a banda de l’ampliació de recursos humans d’infermeria.

Més afluència als CAP
En el cas de l’atenció primària, també hi ha un increment important  de la demanda assistencial en els centres d’atenció primària dels municipis turístics. Segons el departament de Salut, l’activitat en atenció continuada pot incrementar-se fins a un 55% aquests mesos d’estiu a la Costa Daurada. Aquest és el cas per exemple de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) gestionades per la Xarxa de Santa Tecla, organització que cada any reforça els dispositius de primària als nuclis poblacionals de Coma-ruga, Calafell, Torredembarra i la Pineda (Vila-seca). El dispositiu d’estiu va començar el passat 21 de juny i s’allargarà fins a l’11 de setembre. Els dos municipis amb més pressió assistencial, Calafell i Torredembarra, es reforcen amb dos metges i dues infermeres en la franja de matí i dos metges i dues infermeres més en horari de tarda. A més a més, a partir del 15 de Juliol s’afegirà un metge de matí i un altre a la tarda quan la situació ho requereixi. El reforç al consultori de Coma-ruga, al barri marítim del Vendrell, es manté com sempre: de 15,30 h a 20 h de dilluns a divendres. Al consultori de la Pineda, de moment l’horari d’atenció continuada queda fixat de 8,30 h a 15,30 h, de dilluns a diumenge, amb possibilitat d’ampliació en horari de tarda segons disponibilitat de personal. La doctora Marta Ruiz, coordinadora mèdica d’Atenció Primària de la Xarxa de Santa Tecla, destaca que cada any «infermeria va adquirint més protagonisme en l’atenció a la patologia aguda banal, ja que és un col·lectiu professional molt format i preparat per ser referent en la resolució de determinades patologies. Sens dubte, aquest estiu el personal d’infermeria contribuirà molt a millorar la resposta a les demandes dels usuaris, tot agilitzant el temps d’espera».

Pla d’estiu del CATSALUT
La sotsdirectora del CatSalut, Marta Chandre, va ser l’encarregada la setmana passada de presentar el Pla d’estiu amb què «el Servei Català de la Salut adequa els serveis a l’activitat assistencial prevista durant els mesos d’estiu, quan la població sovint es concentra en unes zones determinades, sobretot a la costa». En aquest sentit, Salut ha analitzat exhaustivament l’activitat que es du a terme arreu de Catalunya durant els mesos de juliol i agost, sobretot per valorar el nombre de visites dels centres assistencials respecte a la resta de l’any. Així, per aquest estiu el CatSalut augmentarà el dispositiu de professionals per reforçar l’atenció primària i hospitalària de la xarxa sanitària pública de Catalunya.

Pel que fa a l’àmbit de la primària, les regions sanitàries de Terres de l’Ebre, Tarragona i Girona són les que reben la major part d’aquest increment de personal. A la Regió Sanitària de Tarragona aquesta ampliació es tradueix en 98 professionals sanitaris (medicina i infermeria).

Pel que fa a l’àmbit hospitalari, com cada estiu, el dispositiu permetrà respondre a l’activitat programada –que baixa en aquests mesos– i a la urgent, tot seguint criteris clínics, mantenint les intervencions amb ingrés i d’alta complexitat i prioritzant la cirurgia cardíaca i oncològica. De fet, el departament reitera que aquesta adequació funcional dels centres és «transitòria i adaptable a les necessitats d’assistència que es produeixin», de manera que es pugui donar una resposta adequada i flexible en tot moment. A la regió el reforç als hospitals s’estableix en 11 professionals.

Pel que fa al percentatge mitjà de llits disponibles entre juliol i setembre a Catalunya creix respecte a l’any passat fins al 91,2%. Per territori, la disponibilitat és del 100% a la Regió Sanitària Alt Pirineu-Aran, del 85% a la de Lleida, del 92,9% a la de Terres de l’Ebre, del 90,3% al Camp de Tarragona i Girona, del 88,5% a la Catalunya Central, del 91,8% a Barcelona ciutat, del 87,2% a l’àmbit Metropolità Sud i del 95,2% al Metropolità Nord.