Temperatures que freguen els 40º

No sortir en hores de màxima insolació, beure aigua tot el dia i menjar molta fruita i verdura

Per . Actualitzat el

Els termòmetres fregaran els 40 graus centígrads a molts punts de la demarcació a partir d’aquest dijous i l’episodi de xafogor podria allargar-se durant dies, especialment a les zones de l’interior de les comarques tarragonines. Es tracta de la primera gran onada de calor d’aquest estiu que, segons els meteoròlegs, portarà a Catalunya i a bona part de l’Estat espanyol temperatures de rècord aquest mes de juny. Les onades de calor són potencialment perilloses per a la població infantil, per a la gent gran i per a les persones amb malalties cròniques, motiu pel qual cal tenir en consideració tot un seguit de recomanacions que ens ajudaran a suportar millor els efectes de les altes temperatures.

Els mitjans de comunicació en van plens aquests dies. La primera gran onada de calor d’aquest 2019 ja és aquí i fins i tot Protecció Civil ha activat l’alerta PROCICAT per episodi de calor generalitzat arreu de Catalunya. A més, seguint el seu protocol intern i d’acord amb aquesta situació, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Bibiana Gutiérrez, dietista-nutricionista de la Xarxa de Santa Tecla, recorda que una onada de calor «es produeix quan l’excés de calor es perllonga. Això pot representar un perill per la salut… esgotament, deshidratació i fins i tot agreujar les malalties cròniques, arribant a tenir conseqüències molt greus».

La temperatura interna del cos en estat normal oscil·la entre 36,1 i 37,2º i «nosaltres tenim mecanismes per equilibrar  quan hi ha guanys de calor» (calor extrema o realització d’activitat física, per exemple). Aquests mecanismes naturals són la suor, la respiració o  circulació de la sang. «Però a vegades els mecanismes no són suficients per equilibrar aquesta temperatura, sobretot en condicions de  calor extrema». Gutiérrez insisteix que «les persones de qui hem de tenir més cura són els infants i la gent gran, però també les persones amb malalties cròniques com ara diabetis, hipertensió o obesitat…». També cal vigilar la  gent que realitza activitat física intensa o que treballa en ambients calorosos.

«Per evitar la deshidratació hem de prendre mesures entre les quals hi ha la ingesta  d’aigua, almenys 8 gots al dia. I si són 12, doncs millor. Una estratègia que ens pot ajudar és tenir l’aigua de fàcil accés,  portar la cantimplora a tot arreu, tenir aigua a la tauleta de nit, a  la tauleta de la feina, a la motxilla… que en tinguem a l’abast».
Segons els experts, els adults sans cobreixen les necessitats d’aigua  quan tenen la sensació de set, però és millor no esperar a tenir aquesta sensació. «A la gent gran i als infants se’ls ha d’oferir aigua sovint, i fins i tot en alguns casos es podria programar la seva ingesta. L’aigua és sempre la millor beguda, ja que no conté sucres ni edulcorants, ni alcohol».

Com a consell per incentivar el consum d’aigua, la nutricionista de la Xarxa de Santa Tecla apunta que «també podem donar-li gust barrejant-la amb fruita fresca, cogombre, herbes aromàtiques, etc. Es neteja la fruita o les herbes, es talla i es fica a la gerra amb l’aigua, on es deixa reposar uns 20-30 minuts.  Després s’ha de conservar en refrigeració i consumir-la abans de dos dies per evitar la proliferació de bacteris».

Aliments rics en aigua

L’aigua també la trobem en molts aliments (fruites, hortalisses i llet). «Per això hem de consumir aliments amb alt contingut en aigua; meló, taronja, síndria, cogombre, enciam, tomàquet… també  gelatines. Per evitar la deshidratació també s’ha d’evitar les begudes alcohòliques i les begudes estimulants (sobretot la cafeïna)». És evident que aquests dies de calor cal evitar els menjars molt calents, molt copiosos i els molt calòrics. Tampoc no és recomanable fer activitat física durant les hores de més calor i evitar sortir durant les hores del migdia, que és quan fa més calor, i portar roba lleugera, gorra i buscar els espais d’ombra.

Alerta per contaminació atmosfèrica i perill d’incendis

L’episodi d’altes temperatures al territori arribarà  al seu punt àlgid a partir de dijous i es podria allargar fins al dia 1 de juliol. A banda dels plans preventius per calor extrema el Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfèrica a tot Catalunya a causa de la presència d’una intrusió de pols africana que afecta el país des del dia 24 de juny i de la previsió dels models de dispersió de contaminants. L’avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d’episodi ambiental, sense que s’hagi de produir necessàriament. L’objectiu d’aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. Entre les recomanacions generals hi ha l’ús del transport públic en lloc del privat i que els municipis aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.
Un altre dels factors a tenir en consideració aquests dies és l’increment del risc d’incendis forestals, especialment a finals de setmana, quan els meteoròlegs preveuen que hi ha ratxes de vent moderat-alt a molts punts de la demarcació.