La Xarxa de Santa Tecla disposa de l’única unitat a la demarcació especialitzada en la detecció i el tractament de càncer anal

Ara fa tres anys va néixer la Unitat de Displàsia Anal, que ja ha tractat prop d’un centenar de pacients

Per . Actualitzat el

Ara fa tres anys la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla va posar en marxa a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona un servei pioner a la província: la Unitat de Displàsia Anal, que té com a principal objectiu la prevenció i la detecció precoç del càncer anal entre la població de risc del territori, principalment, entre homes homosexuals portadors del VIH i, en menor mesura, dones amb antecedents de displàsia de cèrvix (coll uterí).

En aquests gairebé tres anys de funcionament la unitat, dirigida per la doctora Sheila Ruiz, adjunta al Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Santa Tecla i membre de la Unitat de VIH de la Xarxa de Santa Tecla, i per la doctora Cristina Ruiz, de la Unitat de Cirurgia de l’Hospital de Santa Tecla, juntament amb l’equip d’infermeria i auxiliars de la unitat de Ginecologia, han tractat uns 90 casos de pacients arribats directament de les consultes de primària i de la unitat de ginecologia de la Xarxa, però també derivats de les unitats de cirurgia dels hospitals de Tortosa, Reus i Joan XXIII (ICS), així com de l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR).

Quan un pacient arriba a la unitat, única a la demarcació, s’estableix un protocol que inclou una visita informativa sobre les funcions de la consulta, seguida d’una inspecció que inclou un tacte rectal, una citologia i una anoscòpia d’alta resolució. En el cas que en les proves es detecti una lesió de baix risc es realitza un control cada sis mesos; si la lesió que es detecta és d’alt grau, s’inicia el tractament pertinent, i en el cas que no es detecti cap anomalia, el control és anual.

L’objectiu és detectar el càncer anal en els seus estadis previs o inicials. La doctora Sheila Ruiz insisteix en la importància  de la detecció precoç d’alteracions citològiques causades pel virus del papil·loma humà en pacients infectats pel VIH. I és que el papil·loma, que l’organisme d’una persona sana elimina sense cap problema, és causant directe del 90% dels casos de càncer anal en aquelles persones que tenen un sistema immunitari deficient.

«La valoració de fem de la unitat en aquests tres anys és molt positiva, ja que hem notat que els pacients estan molt més informats i receptius i són més conscients dels riscos relacionats amb aquest tipus de càncer. A títol professional, ens ha ajudat a recopilar dades que ens permetran avançar en el coneixement en aquest camp, i més tenint en compte que som l’única consulta d’aquestes característiques al territori», assegura la doctora Cristina Ruiz.

Factors del càncer anal
Els principals factors per partir un càncer anal són la infecció pel virus del papil·loma humà (VPH), la immunodepressió, les relacions anals receptives, els antecedents de carcinoma de vulva, cèrvix o vagina (en el cas de les dones), la infecció pel VIH i el tabaquisme.
Diversos estudis han acreditat que el papil·loma és el responsable de més del 90% dels carcinomes anals. A més, s’ha observat una elevada prevalença d’infecció anal pel papil·loma en pacients masculins homosexuals amb infecció pel VIH, que és considerablement més alta que en la població no infectada pel VIH. Aquest fet converteix aquest col·lectiu en una població de risc de patir càncer d’anus.

La importància del cribratge
El càncer anal ve precedit de canvis morfològics progressius i presenta lesions escamoses intraepitelials de baix i alt grau, motiu pel qual la millor tècnica per analitzar-les és amb la citologia. En els estudis fets sobre les lesions citològiques i histològiques s’ha comprovat que molts pacients amb infecció per VIH presentaven lesions d’anus (en els homes) i cèrvix (en les dones) en diversos graus. A més, en els pacients amb infecció pel VIH immunodeprimits, la displàsia anal es converteix en càncer amb molta més rapidesa que en la població general. És per aquest motiu que es recomana el cribratge regular en aquelles persones infectades pel VIH.
La Unitat de Displàsia anal es troba a la planta Entresòl de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona.