A Pau Ricomà se li acumularà la feina

Per . Actualitzat el

Els vents que bufen a favor d’Esquerra Republicana –en part a causa del conflicte polític entre Catalunya i Espanya– han aconseguit a Tarragona posar el punt final a dues dècades de «ballesterisme».
Ara no és el moment que el ja exalcalde Ballesteros faci una reflexió profunda, seriosa i responsable dels motius que el van fer fora de l’alcaldia. Fa temps que una gran part de la ciutadania reclamava un canvi. I això no té res a veure amb la persona de Ballesteros sinó amb la seva manera de liderar el seu (des)govern.
És obvi que el desastre dels Jocs Mediterranis, el cas Inipro, la sensació accentuada d’absència de l’alcalde al carrer, la (mala) gestió de la intervenció policial a Tarragona el dia 1 d’octubre i alguns errors tàctics i estratègics d’alguns membres del seu equip han contribuït a un desgast accelerat del PSC i, de retruc, de la figura de Ballesteros.
El problema, a parer meu, és que el PSC i l’equip de Ballesteros no han sabut interpretar l’enuig d’un sector de la societat i, sobretot, va ser contraproduent l’enemistat declarada amb la CUP i la distància (cada cop més profunda) entre Pau Ricomà i Ballesteros.
El nou alcalde i el seu equip de govern tenen molta feina per davant. Sobretot els farà falta diàleg, seny, simplicitat, transparència i reconèixer que no ho podran fer tot en un dia. Cal esperar a veure si Pau Ricomà optarà per una nova manera de fer i estar en la política, més transparent, més propera, més ciutadania i, sobretot, governant per a la gent. Ara el més normal seria que el nou batlle fes una auditoria pública de com està realment l’Ajuntament i els comptes públics.
Potser cal treballar per posar fi al servilisme i l’amiguisme. Seria aconsellable que a l’hora d’ocupar els càrrecs de confiança no es tingués en compte exclusivament el carnet o la defensa de l’estelada però sí la professionalitat, l’estima a la ciutat i el compromís amb la bona gestió. Seria un error defenestrar tots les «caps» de departament o gerents com si es tractés d’un canvi de cromos. També s’hauria de tenir en compte que la política nacional i el conflicte existent no pot entorpir ni perjudicar decisions.
El lema ha de ser Tarragona i més Tarragona. Si Pau Ricomà opta per governar per la gent de forma indiscriminada, sap escoltar, actuar amb responsabilitat i assumir el diàleg com a bandera, Tarragona en sortirà guanyant i el canvi serà aplaudit per diferents sectors de la societat. Només cal que Ricomà sigui com és ell: senzill i un defensor de Tarragona. En cas contrari, el seu mandat serà força complicat… i la decepció serà generalitzada.