Tarragonins amb salut de ferro

ENQUESTA DE SALUT – Més del 81% dels residents a les comarques tarragonines considera que gaudeix d’un bon estat de salut

Per . Actualitzat el

Els tarragonins i les tarragonines tenim una bona percepció del nostre propi estat de salut. Així es desprèn de la darrera enquesta ESCA impulsada per la Generalitat de Catalunya, que regularment pregunta a la ciutadania sobre els seus hàbits diaris en alimentació i exercici físic, l’ús que fan del sistema sanitari i la seva realitat socioeconòmica. Al Camp de Tarragona, un 40% de la població considera que gaudeix d’una bona salut, mentre que un 28,4% considera que és molt bona i un 12,6%, excel·lent. En total, més d’un 81% de respostes positives.  Per contra, només un 3,2% de la població tarragonina assegura que té una salut dolenta. L’enquesta, a més, fa un dibuix exhaustiu de les conductes quotidianes que tenen afectació en la nostra qualitat de vida i mostra tendències que el departament de Salut té en consideració per marcar les seves estratègies de futur, tant des del punt de vista de la prevenció i la promoció de bons hàbits com en el desplegament dels recursos assistencials.

El contingut sencer de l’enquesta, tant en l’àmbit català com per regions sanitàries, es pot consultar a la web del Departament de Salut de la Generalitat (salutweb.gencat.cat). En el cas de la Regió Sanitària de Tarragona, més enllà de la bona autopercepció de salut que té la ciutadania, l’estudi aporta informació relativa als hàbits alimentaris, de l’activitat física, el sedentarisme, el consum d’alcohol i tabac, les hores de son i les necessitats socials de la població per estrats d’edat. Entre les dades més destacades hi ha les relatives al sobrepès i l’obesitat, molt relacionades amb la vida sedentària i la manca d’activitat física regular. A casa nostra, un 33% de la població jove (fins als 19 anys) reconeix que té sobrepès i/o obesitat, una dada que alerta els responsables sanitaris. Si bé s’ha detectat un increment en el nombre de persones adultes que practiquen alguna activitat esportiva de manera regular, preocupa l’alt grau de sedentarisme entre la població més jove, el que pot ser una font de problemes de salut en les futures generacions. De fet, actualment prop del 80% de la població de les comarques tarragonines assegura que no fa cap mena d’exercici físic, ni intens ni moderat, cap dia de la setmana. Per contra, els hàbits alimentaris continuen sent bons a casa nostra. Més de la meitat de la població segueix la dieta mediterrània i els seus beneficis, sobretot en l’edat adulta.
L’enquesta posa un especial èmfasi en l’ús que la població fa del sistema sanitari i determina que és molt intensiu en el conjunt de Catalunya i també al Camp de Tarragona. En el darrer any, prop del 95% de la població tarragonina ha visitat algun professional sanitari i més d’un 36% ha estat atès en els serveis d’urgències, bé en centres hospitalaris de la xarxa pública o en centres d’atenció primària.