L’EINA pacta amb el PSC i ARA per formar govern a Altafulla

Jordi Molinera i Alba Muntadas compartiran l’alcaldia de la vila

Per . Actualitzat el

Les darreres eleccions municipals del 26 de maig de 2019 van donar uns resultats que fa fàcil un canvi de govern a la nostra vila. Amb la victòria de l’EINA amb 871 vots i el 32% dels suports, es feia evident que els i les altafullenques havien enviat un clar missatge de canvi polític a la Plaça del Pou. L’entrada al consistori com a noves forces polítiques del Ple del PSC amb 212 vots (el 8%) i ARA amb 192 vots (el 7%) reforcen aquesta voluntat de regeneració.
Els resultats també dibuixen un escenari en clau nacional clar: el suport electoral de les forces independentistes (L’EINA, Junts i la CUP) sumen el 52,09% dels vots, que traduït en regidors són 5 regidors de l’EINA i 2 de Junts. D’aquesta manera, la ciutadania d’Altafulla ha definit clarament el posicionament altafullenc respecte la qüestió nacional: que Catalunya esdevingui democràticament un Estat en forma de República.
Cal ser plenament conscients, però, que en tractar-se d’unes eleccions municipals el més important és saber quin serà el rumb i les decisions polítiques que afectaran en el seu dia a dia a Altafulla i la seva població. És per això que l’Esquerra Independentista d’Altafulla – Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal, el Partit dels Socialistes de Catalunya – Candidatura de Progrés i Ara Altafulla hem decidit configurar un govern de coalició per centrar els seus esforços per fer d’Altafulla el poble que volem per viure. Aquest acord municipalista centrarà els seus esforços en la realització de polítiques que afavoreixin un poble viu amb una ciutadania implicada.
Per això, aquest acord de govern pel mandat 2019-2023 es basa en 3 principis:
• Un Pla d’Acció Municipal (PAM) conjunt. Les 3 forces polítiques ens vam presentar a les eleccions municipals amb un programa electoral basat en una nova manera de governar per Altafulla. De manera conjunta es redactarà un PAM que tingui com a principals eixos les polítiques socials, la participació
Compromís plural amb Altafulla: fem un govern republicà i de canvi
ciutadana i l’objectiu de donar més vida al poble des de diferents àmbits d’actuació política. (veure annex amb les línies generals del PAM).
• La confiança entre els socis del Govern. Un dels elements claus de tot bon equip és la bona entesa i complicitat entre els seus membres. Oferir una estabilitat política, inexistent al darrer mandat, serà un dels objectius del govern de coalició, prioritzant l’entesa entre les 3 formacions polítiques que tindran en comú l’objectiu prioritari de portar a terme una bona governança i gestió de l’Ajuntament.
• La implicació en les seves regidories dels membres del Govern: Per tal d’assolir els objectius definits al PAM, els 7 regidors i regidores del govern republicà i del canvi es comprometen, tenint en compte les seves obligacions familiars i professionals, a dedicar el màxim d’esforç i energies en les tasques respectives i objectius polítics de les seves respectives regidories.
En ser l’EINA la formació majoritària del nou govern, aquest tindrà un lideratge compartit i paritari en forma de la Coalcaldia formada per Jordi Molinera i Poblet i Alba Muntadas i Olivé. La Coalcaldia ha de ser l’exemple més clar del canvi guanyat a l’hora de com es governarà Altafulla en aquest nou mandat: des de la cooperació i la solidaritat entre els membres del govern, la mà estesa cap als partits de l’oposició i la voluntat de sumar la ciutadania en la responsabilitat de la presa de decisions importants del municipi.
Les tres formacions polítiques també volem fer esment que, per primera vegada en la història política del nostre poble, el Govern d’Altafulla estarà format majoritàriament per dones, amb una d’elles assumint el lideratge polític del municipi. Les Polítiques de Gènere, així com la lluita contra la violència masclista, seran un dels eixos transversals del nou govern.
El govern republicà i del canvi ho serà així perquè tindrà com principis propis una gestió pública des de l’ètica, impulsarà la participació ciutadana afavorint en la democratització de la presa de decisions, perquè prioritzarà el treball col·lectiu per afavorir a una gran majoria social que integri i respecti les minories, i perquè portarà a
terme una acció de govern altafullenc realista, responsable i progressista.
Compromís plural amb Altafulla: fem un govern republicà i de canvi
L’acord de govern també incorpora eines de control, seguiment i bon govern, en forma d’una Comissió de 3 membres, un de cada grup polític d’aquest acord de govern. Aquesta Comissió serà l’espai de debat sobre què funciona correctament i què requereix de millorar entre els socis.
També es garantirà la participació de les formacions polítiques a l’oposició en els diversos Consells Sectorials, Comissions i Juntes. A Alternativa, com a segona força del municipi amb 4 regidors, es farà la proposta d’incorporar, al o la seva portaveu municipal, com a membre de ple dret a la Junta de Govern, com a mesura en favor de la transparència i la participació. Tanmateix es garantirà als grups de l’oposició el seu lliure accés a la Casa Consistorial amb les mesures de seguretat oportunes, així com d’espais propis de treball i reunió.
A l’empresa mixta publicoprivada Aigües d’Altafulla hi haurà 1 representant de l’EINA, 1 d’Alternativa, 1 de Junts, 1 d’Ara, garantint la presència dels grups de l’oposició i el control, amb el vot de qualitat de la presidència, del partits signants d’aquest acord sobre l’ens de la gestió de les aigües municipals.
Al balcó de l’Ajuntament onejaran les dues banderes que els i les altafullenques se senten més com a pròpies: la senyera catalana quadribarrada i la bandera d’Altafulla. A la façana de la Casa Consistorial també hi haurà, tal com va aprovar el Ple de l’Ajuntament al darrer mandat, una pancarta amb el lema “Llibertat Presos Polítics” i el llaç groc.
Finalment, i d’acord amb les negociacions de l’EINA amb el PSC i Ara, el cartipàs del govern republicà i del canvi pel mandat 2019-2023 serà el següent:
Coalcaldia: Serveis Municipals, Civisme i Seguretat. Jordi Molinera i Poblet: Acció Social, Treball, Joventut i Participació Ciutadana.
Alba Muntadas i Olivé: Urbanisme i Obres Públiques, Medi Ambient i Polítiques de Gènere.
Compromís plural amb Altafulla: fem un govern republicà i de canvi
Dani Franquès i Marsal: Hisenda i Transparència, Comunicació, Administració electrònica i general.
Inma Morales i Navarro: Via Pública i Mobilitat, Gent Gran i Protecció Animal. Gemma Maymó i Masip: Cultura, Educació i Salut. Àlex Cañas i Torres: Habitatge, Esports i Festes. Nàtalia Sanz i Pijuan: Comerç, Turisme i Emprenedoria.
D’altra banda, la Junta de Govern Local estarà formada per: Alcalde: Jordi Molinera i Poblet (L’EINA) 1a Tinent: Alba Muntadas i Olivé (L’EINA)
2n Tinent: Dani Franquès i Marsal (L’EINA) 3a Tinent: Inma Morales i Navarro (PSC)