Els Gegants Vells petits s’incorporen al Seguici festiu tarragoní

L’Associació Cultural Sant Roc ha presentant la iniciativa. Els alumnes de l’Escola El Miracle en seran els portants principals

Per . Actualitzat el

El barri del Cós del Bou i la Baixada de la Pescateria està de celebració. Aquest any es commemoren els 175 anys de les festes de Sant Roc. L’Associació Cultural Sant Roc està ultimant el programa d’actes, que se presentarà properament, però ha volgut avançar un dels seus principals actes, la presentació de la parella dels Gegants Vells Petits.

Els Gegants Vells, vinculats al Cós del Bou i la Baixada de la Pescateria des de 1904

Els Gegants Vells de Tarragona són les peces més antigues que participen al seguici tarragoní i una de les parelles de gegants més vells de Catalunya. Construïts per l’Ajuntament de Tarragona l’any 1825, van representar la ciutat fins a l’any 1851, data en que es retiraren per a ser substituïts pels Gegants Moros. L’any 1904 els veïns del Cós del Bou i Baixada Pescateria els van demanar per a les seves festes. L’Ajuntament els concedí, sempre a condició que els Gegants participessin en les festes de Tarragona sempre que fossin requerits.

Els Gegants Vells Petits portaran el el nom de Joan i Teresina, en memòria Joan Llort i Teresina Vicens, persones molt vinculades a les festes de Sant Roc, desaparegudes recentment. El Joan va ser portant dels gegants i la Teresina padrina dels mateixos.

Àngels Cantos, responsable del projecte

El projecte ha estat encarregat a l’Àngels Cantos, qui comptarà amb els seu equip habitual per a realitzar les peces: l’escultora realitzarà les peces i perruqueria, juntament amb una perruquera, el vestuari serà creat per Josep Maria Casas i dels complements s’encarregarà l’Antonio Gómez. L’any 2016 el mateix equip ja es va encarregar de renovar el vestuari dels Gegants Vells, així com va fer les rèpliques dels Gegants Moros l’any 2015.

El Col·legi El Miracle, peça clau en el projecte

L’Escola El Miracle és la més propera al carrer del Cós del Bou. Gràcies a l’impuls d’un grup de pares de l’AMPA, fanàtics dels gegants i del seguici tarragoní, s’ha aconseguit portar endavant el projecte. La seva aportació és fonamental, ja que es responsabilitzaran d’assumir els portants dels Gegants Vells Petits. A més, han proposat un projecte didàctic lligat als gegants, on es farà un seguiment del procés de creació de l’obra, visitant el taller de l’escultora i documentant audiovisualment el projecte, s’ensenyarà importància del fet geganter i de l’imaginari festiu i es treballarà la música tradicional.

Característiques tècniques

Els Gegants seran un 38% dels originals. Es preveu que tinguin una alçada màxima de 2 metres i pesaran com a màxim 25 kg de pes. Seran portats per nens entre 9 i 14 anys. L’Agrupació de Portants dels Gegants Vells serà l’encarregada d’ensenyar als nous portants a ballar els Gegants.

Ubicació

Gràcies a la Xarxa Santa Tecla, els Gegants Vells Petits estaran exposats a l’Hospital Sant Pau i Santa Tecla de la Rambla Vella, en un espai d’accés públic, excepte en els períodes de festes i activitats escolars.

Patrocini

El projecte compta amb el patrocini principal de Repsol, a qui volem agrair la seva implicació. L’Associació Cultural Sant Roc i l’Agrupació de Portants dels Gegants Vells han assumit també part del projecte. També està previst demanar subvenció a altres institucions.

Properament es comercialitzarà una reproducció d’una obra de l’artista Josep M. Rosselló, que l’ha cedit amb motiu del 175 aniversari de les Festes de Sant Roc.