«Sembla que s’està produint un augment de la població que fuma diàriament»

Parlem amb el grup de treball del PAF (Programa d’ajuda al fumador) del CAP de Torredembarra

Per . Actualitzat el

El grup de treball del PAF (Programa d’ajuda al fumador) del CAP de Torredembarra, gestionat per la Xarxa de Santa Tecla, està integrat per les metgesses de família Esther Mur i Carmen Ros i la infermera Núria Morales. Parlem amb elles de l’hàbit del tabac i de les seves conseqüències per a la salut.

El nombre de fumadors ha disminuït en els darrers anys?
El consum de tabac ha anat disminuint de forma progressiva els darrers anys fins l’any 2017, en què teníem una prevalença a Catalunya en majors de 14 anys del 24%, però segons l’enquesta de consum de drogues (EDADES) 2017-2018 que elabora biennalment el Ministeri de Sanitat sembla que en aquesta darrera hi ha hagut un augment de la població que fuma diàriament.

Són efectives les campanyes antitabac?
Sí que són efectives, però ho serien molt més si anessin acompanyades d’altres mesures com un augment del preu del tabac, l’empaquetatge genèric, la regulació del lloc de venda de les cigarretes electròniques així com la prohibició de venda de tots aquells productes que indueixin a fumar, control de la publicitat encoberta, ampliar els espais sense fum –als espais esportius oberts, als accessos a recintes escolars i sanitaris…–, el finançament dels fàrmacs, que sembla que podria ser una realitat durant aquest any, etc.

La incidència del tabaquisme és més alta en homes que en dones?
El consum és més elevat en homes en la majoria de grups d’edat, essent més elevat en persones entre 25 i 34 anys. També s’ha vist que el consum és més alt en homes de classe social baixa i en persones de nivell d’estudis primaris i sense estudis. Quant al consum en les dones s’hauria de remarcar que el 2017 hi va a ver un descens del consum després d’uns anys en què estava estancat entre el 21% i el 20%, el 2017 va caure fins al 18,5%.

I entre la població més jove?
Entre la població més jove també fumen més els nois que les noies. En aquest grup d’edat crec que s’hauria de remarcar el fet que el consum diari en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat entre 2004 i 2016, tot i que possiblement darrerament ha pogut augmentar, segons les dades de l’enquesta EDADES.

Quin protocol s’estableix a les consultes d’infermeria de primària de la Xarxa de Santa Tecla per abordar aquest tema?
Tant a les consultes d’infermeria com a les consultes mèdiques el primer que es fa és valorar, en cas que un pacient sigui fumador, quina és la seva actitud davant del tabac, si és un pacient que no vol deixar de fumar se li parlarà dels beneficis que podria tenir deixant de fumar i ens oferim perquè pugui venir a la consulta si canvia d’opinió. En el cas que el pacient vulgui deixar de fumar, li passarem uns tests per conèixer el seu nivell de dependència envers el tabac i la seva motivació per deixar de fumar, i si ja el veiem disposat per deixar de fumar valorarem, de manera conjunta amb ell, si seria convenient posar un tractament i farem el seguiment del cas.

Quin és el circuit que se segueix quan una persona vol deixar de fumar?
Habitualment aquesta persona ho comunica al seu metge de capçalera o a la seva infermera i aquests valoren el cas decidint si el seguiment/tractament es farà des de les seves consultes o el derivaran a la consulta específica per deixar de fumar.

A partir de quan es comencen a notar els beneficis d’abandonar l’hàbit del tabac?
A l’organisme li cal un temps important per tal d’aconseguir-se recuperar-se del tabaquisme, tot i que els beneficis que s’experimenten després de parar de fumar es poden començar a percebre al cap de poques hores de fer-ho. Un cop els comencem a sentir, cada vegada seran més importants a mesura que passen les hores, els dies, les setmanes i els mesos. Tot i això, cal que tinguem en compte la reversibilitat dels efectes que té el tabac és major mentre més aviat suprimim l’hàbit.