Dia Mundial Sense Tabac 2019: com afecta el tabac la salut pulmonar?

Els centres de la Xarxa Santa Tecla celebren la setmana sense fum

Per . Actualitzat el

El dia 31 de maig se celebra el Dia Mundial Sense Tabac, promogut per l’OMS des de 1988 i que pretén informar la població sobre els perills que representa el consum de tabac, la principal causa prevenible de defunció al món.  Malgrat que el consum de tabac a Catalunya continua baixant –l’any 2017, la prevalença de fumadors diaris i ocasionals en majors de 14 anys va ser del 24%, la xifra més baixa mai registrada– a Catalunya, encara fumen més d’un milió i mig de catalans. A les nostres comarques, cada any unes 600 persones prematurament a causa del tabaquisme, un fet que manté en alerta les autoritats sanitàries. Però, quins problemes de salut causa el tabaquisme? Les malalties relacionades amb aquest hàbit són molt nombroses, però l’edició d’aquest any se centra en les diferents maneres en què l’exposició al tabac afecta la salut pulmonar de les persones.

L’hàbit de fumar es relaciona amb seriosos problemes de salut com ara els càncers (de pulmó, esòfag, laringe, boca, gola, ronyó, bufeta, fetge, pàncrees, estómac, coll uterí, còlon i recte, així com leucèmia mieloide aguda); les complicacions cardiovasculars (trombosi coronària, l’infart cerebral i la paràlisi.) i la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

Pulmons i tabac
Les diferents maneres en què l’exposició al tabac afecta la salut pulmonar són el càncer de pulmó, responsable de més de dos terços de les morts per càncer al món. L’exposició al fum ambiental del tabac a la llar o al lloc de treball n’augmenta el risc; les malalties respiratòries cròniques o la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), amb un risc especialment alt entre les persones que comencen a fumar a una edat primerenca, ja que el fum del tabac retarda significativament el desenvolupament pulmonar, tuberculosi, que  danya els pulmons i redueix la funció pulmonar, cosa que s’agreuja pel tabaquisme. Els components químics del fum del tabac poden provocar infeccions latents de TB, de les quals està infectada entorn d’una quarta part de la població. La TB activa, agreujada pels efectes nocius del tabaquisme en la salut pulmonar, augmenta considerablement el risc de discapacitat i mort per insuficiència respiratòria.

D’altra banda, el fum del tabac és una forma molt perillosa de contaminació de l’aire d’interiors: conté més de 7.000 substàncies químiques, 69 de les quals es coneix que causen càncer. Tot i que el fum pot ser invisible i inodor, pot romandre en l’aire fins a cinc hores, i fer que les persones exposades corrin el risc de desenvolupar càncer de pulmó, malalties respiratòries cròniques i reducció de la funció pulmonar. Els nadons exposats en l’úter a les toxines del fum de tabac, a través del tabaquisme matern o de l’exposició materna al fum ambiental del tabac, experimenten amb freqüència una disminució del creixement dels pulmons i de la funció pulmonar. Els infants exposats al fum ambiental de tabac corren el risc d’agreujament de l’asma, la pneumònia i la bronquitis, així com infeccions freqüents de les vies respiratòries inferiors.

Setmana sense fum
Paral·lelament, a Catalunya fa 21 anys que s’organitza la Setmana Sense Fum, l’objectiu de la qual és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum. El lema per aquest any 2019 és «Recupera la inspiració!», al qual s’han adherit la majoria de centres sanitaris de les nostres comarques.

 

Setmana sense fum als centres de la Xarxa de Santa Tecla

Hospital de Santa Tecla
29 de maig  . Taula informativa i de sensibilització per a usuaris i professionals
–Col·locació de cartells informatius a les sales d’espera de totes les unitats i serveis.
–Visita als professionals de les diferents unitats i serveis.
–Difusió de les activitats a les xarxes socials de la Xarxa ( Facebook, twitter) amb l’etiqueta: #ssfcat19 i #unfollowtabac

ABS Llevant
27 de maig · Consulta
d’infermeria específica d’ajut per deixar de fumar

ABS Vendrell
31 de maigv · Taula informativa i de sensibilització al CAP del Vendrell
5 de juny · Caminada per a persones fumadores des del CAP del Vendrell
12 de juny
Museu Pau Casals
XI Trobada del Programa
Atenció Primària sense fum: «Fem pinya per una atenció primària sense fum»

ABS Torredembarra
30 de maig ·  Taller per al personal  del CAP
31 de maig ·   Taula informativa i de sensibilització.

ABS Arboç
28 de maig · Col·loqui, a la Biblioteca, obert a tothom
–A l’institut de l’Arboç, taula informativa
31 de maig · Caminada amb tallers de respiració.

ABS Vila-seca
Activitats de difusió de material informatiu, emmarcades en la Setmana de la Salut.

ABS Calafell
Activitats de difusió de material informatiu