«Representem una nova generació que aportarà aire fresc a la ciutat»

Dídac Nadal és el candidat a l’alcaldia per Junts per Tarragona

Per . Actualitzat el

Dídac Nadal, fill de l’històric alcalde de CiU Joan Miquel Nadal, es presenta per primera vegada com a candidat a la seva ciutat. Ho fa amb la marca Junts per Tarragona i amb la convicció d’obtenir uns resultats que li permetin introduir canvis importants a l’Ajuntament, així com un relleu generacional en la política tarragonina.

Què representa per a Dídac Nadal presentar-se com a alcaldable per Tarragona?
Molt d’orgull, perquè parlem de la meva ciutat… la dels meus pares, la dels meus fills, la dels meus amics… però també un gran sentiment de responsabilitat. Tant jo com l’equip que m’acompanya ho tenim molt clar. Volem impulsar canvis a la nostra ciutat i ho volem fer bé.  Volem que a l’Ajuntament entri aire fresc. Representem una nova generació, amb molta energia i ganes fer les coses d’una manera diferent. Sincerament crec que Tarragona ho necessita més que mai, perquè està mostrant símptomes d’esgotament.

Per a una ciutat com Tarragona és bo que l’alcalde dels darrers 12 anys vulgui continuar quatre anys més?
La crisi econòmica dels darrers anys ha trastocat la manera que la societat tenia de veure moltes coses. En política, un dels grans canvis s’ha produït en els terminis. Els nous problemes apareguts per la crisi necessiten respostes més àgils i persones que s’adaptin a les noves necessitats d’una manera àgil i eficient. Ningú no entén ja la política com un espai on s’hagin de desenvolupar llargues curses com les que s’han fet en les darreres dècades. De la política ja no hi ha de viure ningú. Ha de ser un lloc on, com a professional, puguis dedicar una etapa de la teva vida des d’una vocació de servei públic i de responsabilitat envers la teva comunitat. Tarragona, a banda d’un canvi d’alcalde, necessita també un canvi generacional a tots els nivells. Necessita un canvi de mentalitat, un canvi d’actitud i un canvi en la manera de fer les coses. Per això, defenso que el canvi ha de ser molt més profund. No només ha de ser un canvi de sigles polítiques. I crec que aquest canvi generacional qui millor el pot dur a terme és la nostra proposta. No només per mi, sinó pel conjunt de persones que forma la nostra llista.

Què ha buscat en els membres de la llista que l’acompanyen?
Sobretot hem saltat de les lògiques i de les estructures dels partits polítics convencionals. Hem fet una candidatura que és transversal i extremadament tarragonina. Hi ha persones que venen de diferents sensibilitats polítiques, moltes de fora del PDeCAT i, fins i tot, de Junts per Catalunya. Són persones molt tarragonines i que, per la seva vàlua professional o activitat fora de l’àmbit polític, aportaran la seva expertesa. La Cristina Guzmán és experta en temes de seguretat i d’esports; l’Elvira Vidal coneix molt bé els temes associatius, veïnals i de contractació pública; l’Eusebi Campdepadrós, la seva lluita pel país des del Parlament de Catalunya; la Roser, els seus coneixements sobre cultura, l’Oriol Vázquez, en matèria laboral, la Irene Mallol en l’àmbit pressupostari… i així tots. Tots participen en àmbits de la ciutat que són molt tarragonins i interessants.

El seu projecte no té res a veure amb la Convergència tarragonina de tota la vida?
Puc dir sense por a equivocar-me que és un projecte totalment nou. Però no li puc negar que, per exemple, el pes específic que tenia la figura d’Albert Abelló a Tarragona, on va ser capaç d’imaginar i projectar l’Illa Corsini, és una herència que ens fem nostra i que evidentment incorporarem i tirarem endavant. Hem intentat preservar aquells elements importants i positius que són l’herència que serveix per al nostre projecte polític, que és nou, jove i amb moltíssima energia. Estem farts de veure com passen coses positives en altres ciutats de Catalunya sense que Tarragona avanci. I volem entrar a l’Ajuntament perquè aquí també passin coses positives per al conjunt de la ciutadania. Fer-les reals i no deixar-les només en paraules.

En què ha invertit el temps el candidat Dídac Nadal durant els darrers mesos?
Ha estat una combinació interessant entre escoltar molt i fer molts quilòmetres. I ho dic amb especial satisfacció perquè hem après moltíssim fent aquest camí. Preparant la campanya m’he imposat a mi mateix escoltar molt la gent i parlar poc.

I què vol la gent de Tarragona?
A Tarragona tenim una societat civil potentíssima. Tenim un gran teixit associatiu, de clubs, de col·lectius culturals… És gent que, encara que l’administració local no l’acompanyi, farà que les coses passin a la ciutat. Perquè tenen una força imparable. El que no faig més que imaginar és una administració local que, bé amb recursos econòmics o amb acompanyament i sensibilitat, faci possible que aquests projectes de la societat civil puguin tirar endavant en tota la seva dimensió. L’objectiu és que l’anhel de tothom pugui veure la llum. I no sempre tot depèn de disposar de diners. De vegades només cal que l’administració local no posi bastons a les rodes dels projectes que sorgeixen de la societat civil i de l’emprenedoria. L’administració no ha de ser mai un obstacle… i malauradament això no és el que passa a Tarragona en els darrers anys. L’administració local actual no és permeable amb les iniciatives de la societat civil tarragonina.

Quins resultats serien satisfactoris per a Junts per Tarragona el dia 26 de maig?
Ja em dono per satisfet en data d’avui perquè tot el camí que hem fet per arribar fins aquí ha estat molt satisfactori. Des del moment que vaig prendre la decisió de canviar radicalment la meva vida per intentar ser el nou alcalde de Tarragona, puc dir-te que tota la feina que he fet l’he fet amb satisfacció.

Però jo li estic preguntant pels resultats electorals.
Miri, el meu grau d’insatisfacció amb l’actual estat de la ciutat és molt elevat. Per tant, per mi seria una gran satisfacció veure que una gran part de la gent de Tarragona ha arribat a la mateixa conclusió que jo, és a dir, que cal canviar el rumb de la ciutat si volem aspirar a millorar-la. Si les urnes reflecteixen aquesta percepció que molts tenim al cap, que la ciutat no està bé, que tots volem un canvi, per mi ja seria un motiu de satisfacció.

Com seria la Tarragona governada pel seu equip?
Molt diferent de l’actual. Insisteixo, actualment l’Ajuntament és molt impermeable a qualsevol projecte que vingui de la societat civil. Ja sigui del món de l’esport, del cultural, del social… Nosaltres volem una administració local que sigui sensible amb la gent. L’administració local ha de ser un garant i un acompanyant per als projectes de la ciutadania, però també ha de liderar projectes, ha de redefinir la marca Tarragona, ha de preservar i estimar el seu patrimoni, ha de projectar-nos cap a l’exterior… Perquè tot això sigui real i creïble, primer els tarragonins ens hem de creure el valor que té la nostra ciutat.

I què cal perquè els tarragonins creguin en la seva ciutat?
Primer de tot cal aplicar canvis tangibles en el microurbanisme. Cal fer moltíssimes petites accions a diversos punts de la ciutat per arranjar els espais públics. Però també cal abordar el despertar de la cultura al carrer, del comerç local, d’aquest món associatiu que l’únic que demana és facilitat per dur a terme els seus projectes… Si tots aquests factors es donen, recuperarem la ciutat, recuperarem el lideratge de la capital al Camp de Tarragona i serem capaços de projectar-ho cap a l’exterior. Ens sentirem orgullosos i il·lusionats amb la ciutat que tenim i que deixem als nostres fills.

Fins a quin punt les passades eleccions generals marcaran tendència en els comicis locals del dia 26 de maig?
Això dependrà de la situació de cada municipi. Depenent del grau d’insatisfacció de la població envers el seu alcalde veurem si s’extrapolen o no els resultats que cada formació va assolir en l’àmbit estatal. Crec que en les grans ciutats les inèrcies de les grans masses de vot poden ser extrapolables, però penso que en ciutats petites com Tarragona, aquests resultats depenen més del perfil dels candidats i de les persones que els acompanyen en les diferents llistes. Els perfils personals condicionaran el vot per damunt de les sigles de partit i de les tendències de la política general.