Accions per prevenir el risc de caigudes durant un ingrés hospitalari

L’hospital de Santa Tecla ofereix xerrades a les sales d’espera adreçades a familiars i malalts

Per . Actualitzat el

S’estima que la incidència de caigudes durant un procés hospitalari agut va des de 2,2 a 4,8 caigudes de mitjana per 1.000 pacients/dia i existeix l’evidència que els pacients ingressats en els hospitals tenen un risc superior de patir caigudes que aquells que estan en la comunitat. Això es justifica si considerem que el risc de caigudes augmenta amb l’edat i que més de dos terços dels llits hospitalaris estan ocupats per pacients més grans de 65 anys, que l’ingrés hospitalari de vegades està associat a cirurgia i que aquesta cirurgia comporta afectació de la mobilitat (i de vegades, sedació) i de la memòria i la utilització de medicaments per a la sedació i disminució del dolor a més d’altres medicaments que augmenten el risc de caigudes.

Per informar sobre aquesta realitat, el Grup de Treball de Prevenció del risc de caigudes va dur a terme el passat dimarts 14 de maig una activitat orientada a informar i empoderar tant pacients com familiars, amb petites xerrades en les sales d’espera de les unitats d’hospitalització, explicant les mesures generals i específiques de prevenció de caigudes.
L’activitat va tenir una gran acollida i els assistents es va mostrar molt agraïts per la informació rebuda. Pròximament es realitzaran les mateixes sessions a la resta d’unitats: saletes d’espera d’urgències i de la UCI.

Projectes de seguretat
En l’àmbit de la seguretat de pacients, l’hospital Sant Pau i Santa Tecla té vigents diferents projectes. Els Grups de Treball Específics per a cada projecte corporatiu integren una selecció representativa del conjunt de professionals amb infermeres, auxiliars i portalliteres  amb l’objectiu d’impulsar el projecte orientant amb el seu criteri les accions determinades per a cada línia d’acció.