‘Fòrum’, la gran recreació històrica per reviure i entendre la plaça major de fa 2.000 anys

L’espectacle central de Tarraco Viva s’estrena demà i es podrà veure els divendres i dissabtes a les 21h

Per . Actualitzat el

La recreació històrica “Fòrum. El cor de la ciutat romana” és l’espectacle central d’aquesta edició del Festival Tarraco Viva. Un format de divulgació històrica, genuí del Festival, que permetrà reviure i comprendre com era i com funcionava el Fòrum de Tarraco, fa 2.000 anys. Plaça pública, mercat, centre religiós i polític, seu dels tribunals, espai festiu i de lleure. El fòrum era el veritable cor d’una ciutat romana. És l’antecedent més clar de les actuals places majors. Per aconseguir-ho el recinte Firal del Palau de Congressos (carrer Orosi) s’ha transformat en el Fòrum romà de Tarraco, el recinte patrimonial que en l’actualitat anomenem Fòrum de la Colònia. Si l’any passat els espectadors del Festival amb l’espectacle “Veïns de roma” van poder reviure com era la vida diària en un carrer romà, enguany tindran l’oportunitat de veure i comprendre com era i com funcionava la plaça Major de fa 2.000 anys.

Una gran recreació històrica amb escenografia, mobiliari, imatges arqueològiques, més de 30 personatges en escena i Magí Seritjol, director del Festival Tarraco Viva, com a narrador. El grup de recreació Projecte PHOENIX, que enguany celebra el seu 20è aniversari, és qui protagonitzarà la posada en escena.

Recreació escenogràfica, amb rigor científic i color, gràcies a SETOPANT

Aquesta setmana ja han començat les activitats escolars al recinte Firal amb la recreació “Anem al fòrum”, en què ja es pot veure part de l’escenografia i l’ambientació de “Fòrum”, la gran recreació històrica central. Una gran escenografia que ha estat possible gràcies a la col·laboració del Festival amb SETOPANT (Seminari de Topografia Antiga de la URV). SETOPANT està realitzant un treball de realitat virtual al voltant de l’arquitectura i urbanisme de l’antiga Tarraco. En la fase actual, la tasca se centra en apropar els models arquitectònics a la realitat de color del que podria haver estat la ciutat romana de Tarraco. Aquesta col·laboració ha estat possible gràcies al patrocini de la Fundació privada Mutua Catalana.

FÒRUM. El cor de la ciutat romana

Una ciutat romana ideal era sobretot un espai de relació pública i comercial per als ciutadans i la població dels voltants. A cada ciutat romana, la major part de les activitats ciutadanes relacionades amb la religió, l’administració, la justícia, els negocis i el comerç es concentraven a la plaça del fòrum o plaça forense, monumentalitzada i en una situació cèntrica. Plaute, autor còmic llatí, descriu la varietat de gent que es podia trobar en un fòrum romà: “jutges, oradors i advocats, usurers i banquers, els paràsits que esperen una invitació per a sopar, els borratxos, els xarlatans, la gent perduda i de mala fama, els forners, els carnissers, els àugurs, els malalts i les peixateres, els ociosos i els jugadors, els crèduls, els desgraciats, els qui hi van a assabentar-se d’on han plogut granotes o han parlat els bous, o ha rajat sang, o ha sortit llet de les fonts, per a fer les seves conjectures sobre l’esdevenidor”.

Hereu en part de l’àgora grega, el fòrum és considerat un dels llegats més importants de la Roma antiga: un lloc per a trobar-se, una idea senzilla i genial.

‘Fòrum, el cor de la ciutat romana’ s’estrena demà i es podrà veure els divendres i dissabtes del Festival, a les 21h. L’entrada a un preu 5 € es pot adquirir les 24h per internet a www.tarracoviva.com, a les taquilles centrals del Festival situades a Casa Sefus, i 1h abans de l’espectacle al Recinte Firal.