La higiene de les mans, cabdal per a la salut pública

Els avenços en sanitat són constants però un gest tan senzill com rentar-se bé les mans continua sent la millor manera per evitar contagis

Per . Actualitzat el

En un entorn sanitari cada vegada més avançat en tecnologia i coneixements, la higiene de les mans, tant en els professionals assistencials com en pacients i familiars, continua sent una de les pedres angulars de la nostra salut pública. Així ho recorda l’Organització Mundial de la Salut (OMS) cada dia 5 de maig amb una campanya comunicativa que té per objectiu conscienciar els professionals sanitaris i la ciutadania sobre la importància de tenir cura de  la higiene de les mans com a mesura per evitar la propagació de malalties i per lluitar contra els microorganismes patògens que, per cert, cada vegada es mostren més resistents als antibiòtics.

La campanya de l’OMS tracta sobretot de recordar als professionals sanitaris i la població que les mesures d’higiene de tota la vida, com la neteja continuada de les mans o tapar-se la boca quan esternudem, continuen tenint una gran importància per evitar la propagació de malalties. Si bé la campanya de conscienciació està principalment pensada per a l’entorn hospitalari i els professionals de la salut que diàriament han de conviure amb persones infectades amb tot tipus de malalties, no es pot oblidar que les mans són la part del cos que més actua com a vector en la transmissió d’infeccions. La higiene és la millor manera per reduir les possibilitats que les nostres mans actuïn com a transmissores de malalties.  En l’àmbit hospitalari, la higiene de les mans és important entre els professionals, però també en els pacients i en els seus familiars. Per aquest motiu des de fa uns anys a totes les habitacions i espais de consulta es disposa de dispensadors de solucions alcohòliques que serveixen per netejar-se les mans sense necessitat de tenir a prop una aixeta i sabó. El mètode de tota la vida (aigua i sabó) és efectiu, però també ho són els derivats alcohòlics. La seva invenció ha estat un gran avenç per a inculcar i estendre els hàbits de la higiene de mans entre tot el col·lectiu professional a hospitals i centres de salut. Als dos hospitals de la Xarxa de Santa Tecla (Hospital de Santa Tecla i Hospital del Vendrell) es gasten cada any més 1.100 litres de solució alcohòlica.

Quan parlem de la higiene de mans entre els professionals de l’entorn hospitalari cal tenir en consideració dos aspectes: la correcta neteja de les mans i quan cal repetir el procés. Per tal de contribuir al control de les infeccions dins de l’entorn assistencial cal rentar-se les mans d’una manera correcta –vegeu gràfic– i fer-ho diverses vegades durant la jornada. És convenient netejar-se les mans a fons abans i després de tenir contacte amb un usuari, abans de realitzar-li una tècnica asèptica, si s’ha estat en contacte amb els seus fluids corporals, i després d’haver-li fet qualsevol exploració.

Però la higiene de mans no és l’única estratègia seguida pels centres sanitaris per reduir les infeccions nosocimials (les relacionades amb els sistemes i procediments de la prestació de serveis sanitaris). El control de l’ús de l’antibioteràpia, els protocols de neteja dels centres o sales d’operacions, els procediments de realització de tècniques invasives, l’ús d’una tècnica asèptica, el control ambiental dels centres, la vacunació, les precaucions estàndard, etc., conformen tot un seguit d’actuacions que, combinades, aporten seguretat tant als professionals sanitaris com als usuaris.

Accions als centres de salut

Amb motiu del Dia Mundial de la Higiene de Mans els centres de salut del territori organitzen tallers pràctics i activitats per conscienciar tot el personal sanitari. Als centres de la Xarxa de Santa Tecla, els experts de l’Equip de Control d’Infeccions visiten totes les unitats hospitalàries per organitzar sessions pràctiques de com rentar-se bé les mans amb solució alcohòlica i per recordar els protocols d’higiene que cal seguir al lloc de treball. El passat dilluns es van organitzar aquests tallers a l’Hospital de Santa Tecla (vegeu fotografies pàgina anterior) i la pròxima setmana està previst que es facin activitats entre els professionals de l’Hospital del Vendrell.

Els centres de l’ICS i de GIPSS també aprofiten el Dia Mundial de la Higiene de Mans per realitzar un seguit d’activitats com tallers de rentat de mans, campanyes d’informació, i una mà gegant, una gran mà per a la salut, que va tenir lloc al jardí de l’Hospital Sociosanitari Francolí. Al vestíbul de l’Hospital Universitari Joan XXIII s’ha posat una taula amb informació sobre el rentat de mans i per comprovar que el rentat de mans s’ha realitzat correctament amb proves de contrast.