«Calafell necessita un canvi en positiu per fer un salt de qualitat»

ENTREVISTA a Sandra Suárez, candidata de SUMEM+ Calafell

Per . Actualitzat el

SANDRA SUÁREZ és una dona estretament vinculada a l’Ajuntament de Calafell. Hi va estar al costat de l’alcalde Joan Olivella (CiU) i també en l’oposició durant aquesta darrera legislatura. Amb vista a aquestes municipals del 26 de maig, es presenta com a candidata a l’alcaldia per part de la formació Sumem+ Calafell, una llista independent que busca rejovenir la política del municipi i donar veu a tots els estrats de la societat. Ens visita a la redacció de ‘NotíciesTGN’, on conversem amb ella durant una llarga estona.  

Com es viu a Calafell?

S’hi viu bé, però s’hi podria viure millor. Tenim un microclima propi excel·lent, cinc quilòmetres de platja i un patrimoni històric (ibers, romans, medievals, indians, etc.) que, ben gestionat, hauria de posicionar-nos com una població interessant més enllà del turisme de sol i platja.

El municipi té la rellevància que mereix?

No. Hem deixat passar moltes oportunitats per no saber-nos valorar. Hem estat potser més temps plantejant qui és la germaneta pobra dels diversos nuclis que configuren el municipi que no pas assumint que la diferència és quelcom positiu i que ens pot fer més forts i millors. Tenim un enclavament geogràfic al·lucinant. Estem a prop de Barcelona, som Costa Daurada, tenim una confraria de pescadors que funciona… no traiem prou profit a tot el nostre potencial.

Calafell continua sent una destinació turística potent?

Som turístics per inèrcia. Vam ser dels primers a la Costa Daurada que vam obtenir la marca de destinació familiar, però ens hem quedat allà. Hi ha molts atractius turístics que hem de treballar, sobretot des del punt de vista cultural i patrimonial. No hi ha una línia clara. Ara aquest 2019 l’equip de govern ha decidit organitzar un festival hawaià, en canvi ens oblidem de potenciar els nostres trets diferencials com ara la gastronomia o la història. 

Calafell està mort a l’hivern?

Si no està mort, no és precisament per la política turística impulsada per l’actual Ajuntament. És perquè tenim molta segona residència i la visita de molts veïns i veïnes de poblacions del voltant. I Calafell ha de ser molt més que un municipi de segones residències. No tenim una política definida en l’àmbit turístic. Des de l’Ajuntament no apliquen ni la imaginació ni la innovació. Calafell està anant a les mateixes fires que anava fa 20 anys. Necessitem un pla estratègic que puguem consensuar entre tots.

Vostè va estar a l’equip de govern amb l’alcalde Joan Olivella, de CiU. Quines diferències hi ha entre aquell govern i l’actual?

A banda de la crisi, que afectava tant les arques municipals com l’economia de moltes famílies, la gran diferència passa per la preocupació i l’assumpció de la responsabilitat mostrada pels uns i els altres. És un tema d’actitud i d’honestedat. Tot i la manca de recursos vam aconseguir fer el passeig Marítim, que encara està per acabar, i l’actual equip de govern no ha fet res en quatre anys per culminar el projecte. Hi ha deixadesa en moltes bajanades que tindrien fàcil solució i que farien que tots ens sentíssim orgullosos del nostre municipi. Calafell necessita un canvi de govern en positiu per fer un salt de qualitat. 

Es presenta per primera vegada com a alcaldable. Què planteja per a Calafell?

Hem creat una plataforma, Sumem+ Calafell, que té com a principal objectiu que la gent al municipi sigui feliç. I ho volem fer des de sis aspectes cabdals: parlem d’aplicar fórmules per millorar els ingressos de la gent del municipi, de millorar la qualitat de vida i la salut de les persones, de potenciar la cultura a tots els nivells (que actualment no té ni regidoria específica), garantir l’accés a l’educació, la preservació de la llibertat individual i la participació ciutadana en les decisions municipals. 

Calafell és un municipi complicat de gestionar, amb nuclis urbans molt dispersos.

Hem de ser conscients que no s’ha de tractar per igual sinó aplicar el principi d’igualtat. Durant molts anys no s’havia fet cap mena de manteniment a Segur de Calafell, i ara s’ha invertit 1 milió d’euros en un projecte integral que, a parer meu, s’està executant malament. Nosaltres apostem per l’execució de petits projectes tant als tres nuclis com a les 25 urbanitzacions que no molestin la ciutadania i on els professionals de Calafell puguin participar amb contractes menors, per donar feina a la gent del municipi. Volem crear una oficina mòbil d’atenció a la ciutadania per escoltar els suggeriments i peticions de totes les famílies, visquin on visquin. I això no és fàcil, ja que tenim 25.000 habitants censats, però una població real de més de 40.000.

Com s’afronten les municipals del 26 de maig?

Ara com ara, el que es preveu és que hi haurà molta fracturació de vot, sobretot després del govern en minoria i en precari dels socialistes d’aquests darrers quatre anys. Nosaltres amb Sumem+ Calafell presentem una candidatura de persones, no de sigles. Hi ha molta gent nova. Hem buscat persones que compleixen tres característiques bàsiques: gent honesta, gent amb idees i gent que estima el municipi. I no he preguntat a cap dels membres de la nostra llista quin és el seu posicionament sobre el procés català. Crec que l’elecció del govern municipal no s’han de fer en clau d’independentisme.