Fugir de l’abisme

Per . Actualitzat el

Després de la polèmica dels debats i de la seva pertinència, els candidats a presidir el govern de l’estat se sotmetran aquest diumenge a l’escrutini popular. Caldrà esperar per saber si les seves (escasses) propostes han quallat en una societat cada cop més dividida i enfrontada ideològicament.

Durant la campanya s’han sentit poques promeses creïbles i serioses. S’ha perdut el temps amb la victimització fàcil i barata i amb la política del «com més malament, millor». Amb els escraches, la posada en escena de cada candidat i la intenció permanent de fotre el dit a l’ull aliè, els presidenciables no han hagut d’esforçar-se gaire per presentar un programa electoral amb cara i ulls. Tot està pensat per crispar i per sortir a la premsa. Res més. ‘¿Qué hay de lo mío?’ Doncs, ni una paraula. No sigui que es desperti un poble entretingut i adormit. Cap candidat ha aportat res a les reivindicacions dels ciutadans. Catalunya i el seu conflicte polític amb Espanya ha captat l’atenció dels partits de la dreta, extrema dreta, esquerra i esquerra adormida. Molts han optat per les amenaces, l’advertència i la política de la por. Però cap ha tingut el valor de presentar-se amb una solució creïble i dialogada. Ningú no ha volgut mullar-se. No sigui que perdi electors. Aquí, el no mullar-se l’entenc com una manca de respecte vers la ciutadania, que té el dret a una sortida política (pacífica, dialogada i pactada) al conflicte. No podem permetre per sempre en aquest pou on la crispació és la veritable protagonista.

Casado (PP) i Rivera (Ciudadanos) amenacen amb l’aplicació del 155 i Vox amb la desaparició de les autonomies. Pensen aquests «il·luminats» que aquesta és la solució a les reivindicacions de més de 2 milions de ciutadans? No, home no!!! Tampoc em serveix que uns partits independentistes vulguin anar a Madrid a bloquejar-ho tot. Per fer això, millor que es quedin a Catalunya, on han ajudat a destrossar-ho tot. A més a més, sembla que no tenen cap intenció de frenar-ho ni de canviar l’estratègia. Senyors i senyores independentistes, aquesta batalla es guanya al Congrés però desbloquejant-lo. Actuar al revés és un error col·lossal. Tots hem de saber corregir les errades del passat més recent. Hem de recuperar el diàleg i la política. Hem d’assumir que molts s’han equivocat i nosaltres també. Hem pecat per innocents, per ingenus. Ara més que mai calen polítics amb majúscules i polítiques valentes i amb visió futurista. A vegades cal perdre una batalla per guanyar una guerra, sobretot si és ideològica. Els populistes, els demagogs, antidemòcrates i corruptes i corruptors de la democràcia han de dir ‘Nunca máis’. Ens mereixem més i millor. El poble ha de recuperar el poder i la capacitat de fer fora els pseudopolítics, aquells que només se senten còmodes en el fang i en la guerra bruta. Els polítics ha de ser l’eina necessària perquè els somnis esdevinguin realitat, mai per bloquejar o enfrontar veïns. És el poble qui ha de decidir el seu futur i això els polítics ho han de tenir clar. Cal una llei electoral adequada a la realitat.

El diumenge 28 hem de dir prou a la política de parvulari i enviar a casa aquells que promulguen la política de l’enfrontament i de la crispació. Hem de votar amb seny i que el nostre vot sigui útil per fugir de l’abisme on uns quants ens volen abocar.