El CIS pronostica la victòria del PSOE a Espanya i un triomf històric d’ERC a Tarragona i Catalunya

Els republicans obtindrien 3 escons a la demarcació. Partit Popular i Junts per Catalunya es quedarien fora

Per . Actualitzat el

La macroenquesta del Centro de Investigación Sociológica (CIS) prèvia a les eleccions generals del 28 d’abril pronostiquen una folgada victòria del PSOE al conjunt de l’Estat i el triomf d’ERC al conjunt de Catalunya i a la circumscripció de Tarragona. Segons el sondeig, el partit de Pedro Sánchex es mouria en una forquilla de 123 a 138 escons, tot arribant doblar els resultats del PP de Pablo Casado, que perdria la meitat de representació al congrés de diputats obtinguda per Mariano Rajoy l’any 2016. Si els resultats del CIS es compleixen, Sánchez no tindria majoria absoluta però podria configurar govern amb el suport de Podemos (33-41 escons) i sense necessitat de pactar amb les forces sobiranistes de Catalunya o el País Basc. Ciudadanos es consolidaria com a tercera força (entre 42 i 51 escons), mentre que Vox entraria per primera vegada a la cambra amb un màxim de 37 diputats. En clau catalana, sempre segons el CIS, la formació guanyadora seria ERC (17-18 escons), per davant d’un PSC a l’alça (12-14 escons). Els grans derrotats serien el PP, Junts per Catalunya i En Comú Podem. Una tendència similar es reproduïria a la circumscripció de Tarragona, on ERC obtindria fins a tres dels sis diputats en joc. El PSC es quedaria en una forquilla de 1-2 diputats, un altre seria per Ciutadans i En Comú Podem es quedaria a les portes d’assolir representació. PP i Junts per Catalunya es quedarien sense representació a la demarcació.

El CIS, però, alerta que a menys de vint dies de la cita amb les urnes hi ha una gran bossa de l’electorat que no sap què votarà. De fet, un 25,3% de les  16.800 persones entrevistades en l’estudi arreu de l’Estat han contestat que encara no han decidit a favor de quin partit es posicionaran. Es tracta del grup d’indecisos més alt dels darrers anys, fins i tot més del 20% que es va registrar en la prèvia dels comicis de 2015. Darrera d’aquesta bossa d’indecissos es podria amagar un vot ocult que podrien significar un important gir en les estimacions de vot pronosticades pel CIS.