Primavera complicada per als al·lèrgics per l’alt nivell de pol·len a l’ambient

Es calcula que gairebé una de cada quatre persones a les nostres comarques pateix algun tipus d’al·lèrgia crònica

Per . Actualitzat el

Aquesta primavera és complicada per a tots aquells que tenen al·lèrgia al pol·len. Els més sensibles de ben segur que ja han començat a notar-ne els efectes. Un hivern amb temperatures altes per a l’època després d’una tardor molt plujosa han provocat, segons els experts, molta pol·linització, sobretot als xiprers, parietàries i plataners, que podrien assolir nivells de rècord. En el cas del xiprer podria assolir el més alt dels últims 25 anys. A Catalunya, un milió i mig de persones pateixen alguna patologia al·lèrgica respiratòria, i en 4 de cada 10 casos és provocada per un pol·len. Considerant que aquests són la primera causa de rinoconjuntivitis i la segona causa d’asma, la quantificació dels grans de pol·len a l’atmosfera és de vital importància per dissenyar les estratègies terapèutiques i de prevenció per a cada pacient al·lèrgic.

Les malalties al·lèrgiques han augmentat notablement en els últims anys. Segons dades de l’Enquesta de Salut a Catalunya 2015, les «al·lèrgies cròniques» afecten el 14,7% dels adults (8è problema de salut) i el 10,4% dels nens (2n problema de salut). En la franja d’edat de 15  a 44 anys, són el primer problema de salut en els homes i el segon en les dones. Alguns estudis indiquen que s’han duplicat en els últims 15 anys en els països desenvolupats, i que afecten actualment el 25% de la població. Es preveu que en dues de dècades puguin afectar el 50% de la població amb un gran increment en la població pediàtrica.

La doctora Maria del Mar San Miguel, de l’equip d’al·lergologia de la Xarxa de Santa Tecla a l’Hospital del Vendrell, recorda que «a les nostres comarques hi ha al·lèrgies respiratòries al llarg de tot l’any, ja que vivim en un clima càlid i hi ha episodis de pol·linització al llarg de totes les estacions. A altres climes més extrems d’Europa la pol·linització és més estacional, però també és cert que aquesta primavera està sent excepcional perquè els nivells de pol·len al nostre entorn estan al màxim dels darrers anys. Ara, per exemple, el pol·len de plàtan d’ombra, un dels que més problemes genera, ha passat d’estar en nivell 1 a nivell 4 en qüestió de dies». Aquest 2019 destaquen les pol·linitzacions hivernals del xiprer, que han sigut molt fortes i han superat les concentracions mitjanes històriques registrades de 1994 fins a l’actualitat.

La doctora Malgorzata Skalba, també de l’equip d’al·lergologia de l’Hospital del Vendrell, reconeix que «hi ha població que és al·lèrgica i no ho sap. Són persones que s’han acostumat a viure amb la sensació de refredat continuat, però en realitat poden ser al·lèrgiques als àcars o al pol·len, per això és important que en cas de patir símptomes en aquestes èpoques de l’any s’adrecin  a un especialista».

PART DE L’EQUIP D’AL·LERGOLOGIA DE L’HOSPITAL DEL VENDRELL. D’esquerra a dreta, Daniel Pérez (infermer), Anna Martí (infermera), Malgorzata Skalba (metgessa especialista en pediatria i al·lergologia) i Maria del Mar San Miguel (metge especialista en al·lergologia, coordinadora del Comitè d’Al·lèrgia Respiratòria de la Societat Catalana d’Al·lergologia).

 

CONSELLS PER ALS AL·LÈRGICS AL POL·LEN

El tractament de les malalties al·lèrgiques requereix un bon diagnòstic i la identificació precisa de la substància que ocasiona l’al·lèrgia. Per tant, la realització del diagnòstic al·lergològic per part d’un especialista és fonamental. Un cop es coneix quin és l’agent responsable dels símptomes al·lèrgics s’aconsella evitar-ne l’exposició. En el cas de l’al·lèrgia al pol·len s’aconsella utilitzar ulleres de sol per evitar-ne l’entrada als ulls, no viatjar en moto o bicicleta i, en cas de viatjar en cotxe, fer-ho amb les finestres tancades; tancar les finestres del domicili, no eixugar la roba a l’exterior, dutxar-se, rentar-se el cabell i canviar-se la roba en arribar a casa, protegir el nas i la boca amb una mascareta i/o intentar evitar les activitats a l’aire lliure, sobretot els dies de vent i elevada concentració de pol·len.

Per poder evitar aquest contacte, sovint difícil, és molt important també mantenir-se informat de quins són els nivells de pol·len a l’aire de la localitat on estem o d’aquella on hem d’anar, cosa que es pot fer utilitzant els serveis de la XAC. També s’aconsella reconèixer la planta que ens causa el problema i quin aspecte té quan està preparant-se per florir  i millor evitar estar-hi a prop quan està en flor, perquè emetrà pol·len i ens pot afectar.

«En l’actualitat hi ha proves diagnòstiques molt acurades que permeten esbrinar el focus d’una al·lèrgia, fins i tot quan són en combinació de més d’un tipus pòl·len, i tractaments cada vegada més eficaços que ajuden els pacients a fer una vida força normal. El més important, però, és un bon diagnòstic», afirma la doctora San Miguel. Si bé les al·lèrgies per pol·len i àcars són les més habituals, també hi ha al·lèrgies als fongs, al pèl dels animals, al·lèrgies alimentàries, als fàrmacs i a les picades d’insectes.