Preocupació per l’estat de les reserves de sang a les portes de Setmana Santa

El Banc de Sang i de Teixits intensificarà les campanyes de donació per evitar que les reserves quedin sota mínims als hospitals de les zones turístiques

Per . Actualitzat el

Preocupació creixent en el si del Banc de Sang i de Teixits per les grans dificultats que estan tenint arreu de Catalunya per aconseguir els nivells de donació de sang necessaris per cobrir amb tranquil·litat la demanda de la xarxa hospitalària. Aquest dimarts les reserves garantien el subministrament només per als pròxims sis dies, lluny dels 11-12 dies que els tècnics del Banc de Sang fixen com a horitzó idoni per a un país que necessita unes 1.000 donacions diàries. Davant d’aquesta situació, des del Banc de Sang s’intensificaran les campanyes per tal de recordar a la ciutadania la importància de donar sang amb regularitat, especialment en aquesta època en què ens trobem, a les portes de la primera gran cita turística de l’any, la Setmana Santa, quan els hàbits vacacionals fan que les donacions baixin un 25% i les reserves quedin literalment sota mínims.

Les actuals reserves de sang existents a Catalunya donen per cobrir la demanda dels pròxims 6 dies. Aquest fet, juntament amb la proximitat de les vacances de Setmana Santa, posa en alerta els responsables del Banc de Sang i Teixits. Cal tenir en compte que les plaquetes, un dels elements que s’extreu de cada donació de sang, caduquen als 5 dies i els glòbuls vermells, als 42. Per això, és important mantenir les donacions al llarg de tot l’any i aconseguir al voltant de 1.000 donacions cada dia. La davallada de donacions prevista per Setmana Santa respon al canvi d’hàbits i a les vacances, que fan que la població s’acosti menys als punts de donació. És per això que aquestes setmanes s’estan impulsant campanyes arreu del país per incentivar la donació les setmanes prèvies i recuperar les donacions un cop passada Setmana Santa. Entre aquestes accions destaca la campanya realitzada els dies 26 i 27 de març entre els estudiants de les 14 facultats de medicina de Catalunya, entre les quals, les de la URV amb punts de donació a Tarragona i Reus.

Qui pot donar sang?
De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:
Ser major d’edat
Pesar 50 quilos o més
En cas de ser dona, no estar embarassada
Per donar sang no cal estar en dejú.
Entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos.
Tant per a la seguretat del donant com del receptor, abans de la donació es fa una entrevista mèdica i es mira la pressió del donant i el nivell d’hemoglobina.

Què pots donar?
La sang és un teixit format per diversos components amb característiques i funcions diferents.
Totes les donacions de sang se separen al laboratori per obtenir tres productes diferents: glòbuls vermells, plasma i plaquetes.
Cada un d’aquests components sanguinis es transfon a un malalt diferent. Per això, una única donació de sang pot beneficiar tres persones diferents.

Glòbuls vermells
Els glòbuls vermells transporten l’oxigen des dels pulmons a tots els teixits de l’organisme. S’han de conservar a 4 graus i caduquen als 42 dies. A Catalunya cada dia es fan servir entre 800 i 1.000 bosses de glòbuls vermells. El seu dèficit (anèmia) provoca una manca d’oxigen en els òrgans vitals dels malalts. En aquest cas cal administrar glòbuls vermells. S’utilitzen en tractaments de càncer de la sang i en operacions o accidents en què el pacient perd molta sang. Cada any, durant el part, un miler de mares necessiten rebre transfusions de glòbuls vermells perquè tenen una hemorràgia.

Plaquetes
Les plaquetes, en canvi, intervenen en la coagulació de la sang tot impedint les hemorràgies causades per petites lesions que habitualment es produeixen en les artèries, venes i capil·lars.
És el component de la sang amb una vida més curta, de només 5 dies. Es conserven a temperatura ambient i en moviment constant, ja que si es deixessin de moure s’agregarien les unes amb les altres formant un quall.
El dèficit de plaquetes (trombopènia), que és freqüent en malalties com la leucèmia i després d’alguns tractaments del càncer, provoca l’aparició d’hemorràgies greus. El tractament prioritari en aquests casos es la transfusió de plaquetes.

El plasma
El plasma és un líquid transparent i groguenc que representa el 55% del volum total de sang.
Dels 5 litres de sang que té de mitjana una persona de 70 quilos, uns 3 litres són de plasma. Per conservar-lo, es congela durant 3 anys a 30 graus sota zero. En el plasma hi ha suspeses les cèl·lules sanguínies: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes. Cada dia, centenars de persones necessiten plasma o medicaments elaborats amb plasma.

Campanya especial de donació el dia 8 d’abril al CAP Llevant de Tarragona

Entre les accions addicionals que el Banc  de Sang i de Teixits impulsarà per recollir més donacions abans de la Setmana Santa hi ha una prevista el dia 8 d’abril al Complex Sanitari de Llevant, a la Vall de l’Arrabassada de Tarragona. L’equip del Banc de Sang estarà a la planta baixa del centre assistencial recollint donacions d’usuaris i personal sanitari des de les 9 fins a les 13 hores. Aquesta és la primera vegada que es podrà donar sang a un dels centres sanitaris més concorreguts de les comarques tarragonines.
Per als responsables del Banc de Sang, l’opció del CAP Llevant de la Xarxa de Santa Tecla és una aposta de futur, ja que podria tenir continuïtat com a punt habitual de donació si la primera jornada del dia 8 d’abril és exitosa.
Actualment es pot donar sang als dos hospitals de la Xarxa de Santa Tecla, l’Hospital de Santa Tecla i l’Hospital del Vendrell, on el personal del Banc de Sang es desplaça un cop al mes. En el cas de l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona el dia de donació el dia és el primer dijous de cada mes (de 9 a 14 hores), mentre que a l’Hospital del Vendrell és l’últim dilluns de cada mes (de 10 a 14 hores).