L’Església en «estat de missió»

Per . Actualitzat el

Estic parlant, o estic intentant de fer-ho, de l’essència de l’Església, entesa com a Poble de Déu, Jerarquia inclosa; i estic dient que l’Església és essencialment «enviada», la qual cosa vol dir que l’Església no és primer, i després és enviada, sinó que l’Església no és res més que «enviada» i que, per tant, tot allò que l’Església és, o diu que és, és un afegitó, no sempre justificable. I l’Església mai no hauria d’oblidar la «consciència de missió». A l’Evangeli de Joan (20,21), Jesús ressuscitat diu: «Com el Pare m’ha enviat a mi, també jo us envio a vosaltres» (i «vosaltres» és tota l’Església). ¿I com envia el Pare a Jesús?. El Pare l’envia al món, simplement perquè el Pare estima el món. I això vol dir que, si l’Església és enviada al món, l’Església ha d’estimar el món, és a dir, l’ha de valorar amb tot el que té i amb tot el que és. I aquest amor li hauria de fer dir a l’Església, tot mirant el món, el que Joan Batista deia de Jesús: «Convé que ell creixi i que jo disminueixi» (Jo 3,30), és a dir, convé que el món desenvolupi les seves potencialitats, la seva ciència, la seva autonomia, el sentit de les coses i de les persones, allò que pensa que és bo i vertader, encara que jo, Església, perdi influència en les persones i en la societat. I vol dir que, d’una vegada per totes, l’Església ha de renunciar a ser un reducte de seguretats i d’infal·libilitats i, per tant, una mena de món dins el món i, en aquest cas, un món que pot presumir de ser la representació de Déu. Naturalment, en el món, no tot és bo, per la qual cosa, l’amor de l’Església ha de ser, com el de Jesús, un amor «sacrificat» (sigui quin sigui el «sacrificant») i «redemptor» (alliberador).
El que estic dient afecta també la «ciència» teològica que, en cap moment, no s’hauria de considerar competidora i, molt menys, àrbitre de les altres ciències, com si hagués de dir una mena de darrera paraula en qualsevol mena de problema que afecti la vida de les persones i de la societat humana. Amb tot, no podem oblidar que la missió dels cristians ha de poder i voler arribar a l’anunci explícit del Crist, un anunci que ha d’anar precedit i ha de recolzar sobre l’experiència personal de Jesús com aquell que respon sempre a tota mena de perspectiva realment humana.
És evident que aquest canvi de perspectiva i de rumb exigeix una «maduresa cristiana» de l’Església: cristiana, dic, perquè, en el fons, l’única maduresa legítima de l’Església només es pot inspirar en l’ideal de ser cada vegada més cristiana.