El nombre d’accidents a les vies urbanes va augmentar un 8% entre el 2017 i el 2018

Per . Actualitzat el

La  Guàrdia Urbana alerta del canvi de tendència en la sinistralitat a les vies urbanes. La Junta Local de Seguretat s’ha reunit aquest dimarts i ha fet balanç de les actuacions policials durant el passat 2018, any en què el nombre d’accidents a la ciutat va augmentar un 8% respecte l’any anterior.

En total, durant tot l’any 2018 es van produir 1.189 accidents que van provocar dues víctimes mortals, un conductor de motocicleta i un altre per atropellament. El gros dels accidents, un 74% (877), només va provocar danys materials. El 24% dels accidents (286) va produir ferits lleus, mentre que el 2% restant va causar ferits greus.
Dins de les campanyes institucionals de seguretat viària, en coordinació amb el Servei Català de Trànsit, durant tot l’any passat es van practicar 4.861 proves d’alcoholèmia i drogues als conductors (un 27% més que l’any anterior), amb un total de 426 denúncies per aquest motiu (9% del total de les proves realitzades). També s’han realitzat controls de velocitat amb radar a més de 56.000 vehicles, dels quals 3.114 (un 6%) van ser denunciats per conduir amb excés de velocitat a les vies urbanes.

Balanç positiu de les càmeres de videovigilància
En l’àmbit penal, dels 11.112 fets coneguts contra el patrimoni durant l’any 2018 a tota la ciutat, a la zona videovigilada de la Part Baixa s’han produït un 3% d’aquests fets, mentre que l’any 2017 aquest percentat ascendia fins al 14%.
Pel que fa als delictes de robatori a l’interior de vehicles, s’ha produït un important increment generalitzat a tota la ciutat del 42%, amb un total de 2.562 fets coneguts. D’aquests, un 4% corresponen a la zona videovigilada (l’any 2017 a la Part Baixa es van produir el 3,5% dels robatoris a vehicles).
Per fer front a l’important repunt d’aquests fets penals, la Guàrdia Urbana va posar en marxa a principis del 2019 un operatiu específic que, de moment, s’ha saldat amb la detenció de 12 presumptes autors de robatoris.

Col·laboració i Coordinació Policial
A la Junta Local de Seguretat també s’han valorat positivament els prop de 200 dispositius conjunts realitzats amb els diferents cossos policials, adreçats, fonamentalment, al control de les activitats en determinats establiments (bars, locutoris) on s’exercien activitats il·lícites, o en alguns pisos dedicats a activitats d’índole sexual o relacionades amb el tràfic de drogues, o en determinats espais públics i accessos als barris.