Dos pares d’infants amb autisme recapten 3.258 euros per a l’Escola Estela

Els diners es van aconseguir el Dia Solidari de l’Autisme, que van organitzar el passat mes de setembre de 2018, al barri tarragoní de Torreforta

Per . Actualitzat el

L’Escola Estela podrà estrenar nou material terapèutic i didàctic destinat als seus alumnes, gràcies a la donació de Juanjo Caravaca i Sonia Pérez, amb els fons recaptats arran del Dia Solidari de l’Autisme, que van organitzar el passat mes de setembre de 2018, al barri tarragoní de Torreforta. El centre Estela atén alumnes amb necessitats especials, ja sigui perquè pateixen un trastorn com l’autisme, com els fills de la Sonia i el Juanjo, o bé perquè tenen un retard maduratiu. Aquesta donació, per valor de 3.258 euros, representa un increment dels recursos didàctics de l’escola, un aspecte summament important pel centre, ja que una gran part de l’educació dels seus alumnes recau en objectes i material terapèutic i didàctic que ajuda a afavorir la seva estimulació.

El projecte de l’Escola Estela al qual es destinarà la donació aglutinarà l’adquisició de nou material didàctic, com també material psicomotriu, aparells electrònics i joguines per a l’esbarjo. Pel que fa al material didàctic, com ha explicat la directora del centre, Sandra Valls, s’adquirirà una taula de llum. Segons ha explicat Valls, al centre ja en tenen una que van construir ells mateixos i és un recurs molt efectiu per a l’estimulació dels alumnes. De la mateixa manera, també es comprarà una manta sensorial lluminosa, «per afavorir el seguiment visual», així com més material d’estimulació auditiva i material de massatges, un altre recurs molt important, ja que els nens que pateixen algun dels trastorns abans esmentats, «necessiten experimentar molt amb el seu cos». En aquesta línia, i pel que fa al material psicomotriu, s’adquiriran altres objectes com un llit elàstic, una baldufa de moviment, un sac sensorial o una balança d’equilibri. En aquest cas, es tracta d’objectes que permeten que «els nens que necessiten emocions més fortes» descarreguin tota aquesta energia, com en el cas del llit elàstic. A més, com ha explicat la directora del centre, aquests nens, moltes vegades, senten la necessitat de tapar-se i d’aquesta manera «sentir-se limitats»; és una tècnica que els tranquil·litza i els relaxa i que es pot treballar molt bé amb el sac sensorial.

D’altra banda, Valls també ha destacat que els aparells electrònics, com les tauletes, els ordinadors, els portàtils i els iPads s’estan convertint en grans aliats en l’educació dels alumnes d’Estela, gràcies a la incorporació de diferents programes que ajuden a la seva estimulació. Per això, el centre adquirirà sis tauletes noves amb el sistema Android, com també sis fundes resistents pels aparells. En la mateixa línia, es comprarà un rellotge visual, el qual «canvia de color quan passa el temps» i això facilita, d’una forma molt més visual, que els nens entenguin quan han de deixar de fer una cosa per començar-ne una altra. Finalment, amb l’import sobrant, es compraran prestatgeries noves, joguines i materials per a l’esbarjo, com diferents pilotes i pales, entre altres.

El Dia Solidari de l’Autisme
Aquesta donació ha estat possible gràcies a l’esdeveniment del Dia Solidari de l’Autisme que la Sonia i el Juanjo, dos pares amb fills que tenen aquesta síndrome, van organitzar el passat mes de setembre de 2018, a Torreforta. Tal com expliquen els organitzadors, aquest esdeveniment es va plantejar com una petita acció «per conscienciar sobre l’autisme». No obstant això, cada vegada es van anar afegint més comerços i va tenir una gran acollida per part de la gent del barri, i es va convertir així en un cap de setmana solidari que va aplegar nombroses activitats, dirigides principalment als més petits, com inflables, l’actuació de cantants, jocs, tallers, com també una barra solidària i un espai de venda de polseres i samarretes, amb la col·laboració de l’associació Conexión Autismo, que també va donar el seu suport a la iniciativa.

De fet, com explica la Sonia, en un principi els diners recaptats es destinarien a una de les beques que Conexión Autismo posa a disposició d’investigadors per desenvolupar un projecte entorn de l’autisme. Això, però, no va ser possible, ja que l’únic projecte que es va presentar no complia els requisits, segons detalla el Juanjo. Va ser en aquest moment quan els pares i promotors de la iniciativa del Dia Solidari de l’Autisme van pensar en un centre de la ciutat que donés servei a aquests nens i l’Escola Estela va ser l’escollida. Durant el Dia Solidari de l’Autisme es van recaptar un total de 4.008 euros, dels quals, igualment, 750 euros s’han destinat a Conexión Autismo, per la seva implicació en l’esdeveniment, tal com puntualitza el Juanjo. La resta, 3.258 euros, configuren la donació de la qual pot gaudir ara l’Escola Estela.

El Juanjo i la Sonia continuen lluitant per la conscienciació sobre l’autisme
La tasca del Juanjo i la Sonia és el clar exemple d’uns «pares coratge», disposats a realitzar tot tipus d’iniciatives per donar a conèixer el trastorn de l’autisme, conscienciar la gent que es tracta d’una síndrome i no d’una malaltia i promoure la seva investigació. El següent projecte que han engegat en aquesta línia, amb la iniciativa del Juanjo, ha estat l’elaboració d’unes «galetes solidàries» per vendre-les i destinar els fons recaptats a l’associació Astafanias. Es tracta d’una entitat que dona suport als pares amb fills amb autisme, com explica la Sonia, a més d’orientar i realitzar activitats destinades als nens. Per aquest motiu, un cop es conegui l’import total recaptat, demanaran un projecte a l’associació per destinar aquests diners.
Tot i que el projecte encara no està concretat, el Juanjo ha avançat que estarà enfocat a la realització d’alguna activitat pels nens. Les persones interessades a participar en aquesta iniciativa podran comprar les galetes a la fleca Falset, a Torreforta, per un preu d’1,50 euros cadascuna.