L’Aula de Teatre de la URV celebra els seus 25 anys amb un ampli programa d’actes

S’han programat espectacles, es convoca una ajuda a la creació escènica i s’han organitzat, a més, unes jornades, encontres i actuacions als espais públics

Per . Actualitzat el

L’Aula de Teatre de la URV celebra els seus 25 anys amb un ampli programa d’actes i impulsant conjuntament la creació i la formació escènica a través del projecte compartit Experimenta Teatre. Inclou iniciatives com la convocatòria anual d’una ajuda a la creació escènica (la primera convocatòria és aquest mes de març de 2019); les Jornades de Teatre, Educació i Societat, els dies 1 i 8 de juny, i els Encontres Teatre i Revolució, unes jornades obertes sobre les arts escèniques com eina de transformació col·lectiva, que tindran lloc al novembre de 2019. Això és possible gràcies a la implicació de la Conselleria de Festes, Cultura i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona.

A més, s’han programat els següents espectacles per aquest any: “Els actores en època romana”, en col·laboració amb el Festival Tàrraco Viva (10 de maig 2019); “L’estació de Calinòpia i altres peces”, de Joan Brossa, dins de la celebració de l’any Brossa (30 de maig de 2019); “Com posar un elefant dins una capsa de sabates”, de Joan Rioné i en el marc del Laboratori de Teatre Contemporani (28 de maig de 2019); Acciona, acció, atracció, un cicle de performance i accions escèniques als espais públic de la ciutat (abril i maig de 2019), i finalment, el 27 de maig de 2019 s’estrenarà la proposta seleccionada com a primera experiència de l’ajut a la creació (In mòbil.es).

Joan Pascual, responsable de l’Aula de Teatre, ha manifestat que aquest programa respon a la filosofia de l’Aula de Teatre de “mantenir-nos fidels a l’obsessió per defensar espais de reflexió, trobada i llibertat creativa, ser un àmbit de diàleg entre llenguatges, i oferir una mirada oberta a referents importants de la cultura clàssica i contemporània”.

Un total de 1.500 alumnes i gires europees

En aquests 25 anys d’existència, han participat en l’Aula de Teatre de la URV un total de 1.500 alumnes, s’han realitzat gires i actuacions arreu d’Europa, amb la col·laboració permanent amb les universitats de Girona, Lleida i Vic, i s’ha reivindicat el treball teòric i l’estudi amb la publicació de dos llibres sobre teatre popular romà, que són un referents en àmbits acadèmics, així com la programació de diferents seminaris sobre creació contemporània que van permetre escoltar i gaudir de gran creadors.

De cara al futur, aquesta aula pretén oferir i obrir les portes del projecte a totes les persones interessades en el fet creatiu, en l’escènic i en el social, amb el propòsit de generar espais de llibertat i expressió; mantenir llocs de trobada, escoltar propostes externes per tal de compartir projectes i generar sinergies positives, dialogar amb els agents culturals de forma continuada, i consolidar uns ajuts a la creació escènica contemporània.

En la roda de premsa celebrada avui al campus Catalunya per donar a conèixer totes aquestes iniciatives, la vicerectora de Relacions Institucionals, Cultura i Compromís Social de la URV, Cori Camps, ha agraït la cessió d’espais que l’Ajuntament de Tarragona facilita perquè l’Aula de Teatre pugui desenvolupar la seva feina amb les condicions que cal. Des de fa 12 anys tenen la seu al Camp de Mart, on “poden, no només assajar, si no també tenir la logística o construir les escenografies que necessiten”. A més de la col·laboració municipal, la vicerectora ha destacat l’aportació que fa Fundació Mútua Catalana.

Per la seva part, la consellera de Festes, Cultura i Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Tarragona, Begoña Floría, ha remarcat que l’Aula de Teatre de la URV “és una eina de cohesió i de cultura” i l’ha qualificat alhora com un espai de llibertat.

La programació completa de les Jornades de Teatre i Educació i les bases de la convocatòria d’ajudes per a la creació escènica es podran consultar properament al web d’Experimenta Teatre, l’espai de formació en arts escèniques i visuals de l’Aula de Teatre de la URV i l’Ajuntament de Tarragona.