Als franquistes, ni aigua

Per . Actualitzat el

No entenc que en un país democràtic com el nostre es perdi el temps debatent on s’ha d’ubicar les exèquies d’un dictador sanguinari. Un país democràtic ha de vetllar pels drets i respecte per la legalitat no donar ales als que fan apologia del franquisme o als nostàlgics del règim feixista. En qualsevol país avançat, l’apologia al feixisme i l’enaltiment dels règims dictatorials és un escàndol i, en alguns casos, il·legal. A Espanya, inexplicablement, comença a ser normal i fins i tot acceptat. La guerra legal i judicial a causa del trasllat del cos de Franco és una aberració en un país democràtic. Hem de parar els peus a l’extrema dreta, als fanàtics, als nostàlgics del règim totalitari. Amb aquests no podem obrir la porta del diàleg.
El govern de Pedro Sánchez ha decidit, de forma valenta, exhumar Franco i deixar que sigui el protagonista en un lloc d’honor. Fa temps que hauria d’estar lluny del Valle de los Caídos. Encara que sigui només per respecte a les víctimes i als seus familiars.
L’estat hauria de reclamar els béns que Franco va robar al poble i que la seva família gaudeix com si els haguessin comprat honradament. Ens hem d’alliberar d’aquesta etapa tràgica i dramàtica i posar les coses en el seu lloc adequat. L’hem d’estudiar, però d’una manera acadèmica i evitant que es torni a repetir. Al govern no li pot tremolar la mà, encara que trobi resistència en la família del dictador o en algunes esferes del poder judicial. Ha d’imperar el sentit comú i la voluntat popular i democràtica. S’han de crear mecanismes per lluitar contra el feixisme i evitar que els nostàlgics de la dictadura vulguin transformar la nostra democràcia en un sistema totalitari. Vam fer el mateix amb el terrorisme i hauríem de fer-ho amb el feixisme. Als franquistes, ni aigua.