Mediterrània i la URV detecten benzè i 1.3 butadiè per sobre dels nivells innocus a Ponent

Els resultats justifiquen la necessitat de fer el reivindicat estudi epidemiològic al Camp de Tarragona

Per . Actualitzat el

aeqt quimica

La Fundació Mare Terra Mediterrània fa molt de temps que reivindica un estudi de la qualitat de l’aire de l’entorn del polígon petroquímic sud de Tarragona i ja no ha esperat més que el facin les administracions. Així, en col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), han instal·lat nou sensors als barris de Ponent de Tarragona –i un com a control a Llevant- per tal de saber què es respira en aquesta zona, densament poblada.

Aquest mostreig ha mesurat la concentració mitjana de certs compostos orgànics volàtils (COVs) en períodes de 15 dies i, entre els resultats, destaquen els alts nivells de 1.3 butadiè i de benzè, tots dos reconeguts com a cancerígens.

Les dades mostren una tendència creixent de benzè i 1.3 butadiè al llarg de tots els mesos de l’estudi i que sobrepassen els acordats com a innocus per a la salut pública. Cal dir que la metodologia emprada en l’estudi de Mediterrània mostra els resultats en forma de mitjanes dels nivells obtinguts en 15 dies, per la qual cosa, no es poden determinar pics de contaminació.

Està demostrat que una exposició prolongada al benzè, ni que sigui amb quantitats molt petites, és molt nociu per a la salut humana i per això, el llindar permès ha anat baixant en els últims anys de 10 ppm (part per milió) a 100 ppb (part per 1.000 milions).

Ja fa anys que Mediterrània reivindica que es dugui a terme un estudi epidemiològic amb especial atenció a la qualitat de l’aire que respirem al Camp de Tarragona, una zona fortament industrialitzada i amb moltes infraestructures de transport que també generen emissions de contaminants.

Els resultats d’aquest primer mostreig demostren la necessitat de seguir analitzant la qualitat de l’aire i, un cop, més,  de l’estudi epidemiològic del Camp de Tarragona.