Accedir per primera vegada al mercat laboral, el gran repte de la gent jove

La Cambra reuneix 600 aspirants i 50 empreses del territori aquest dijous 21 de març en una gran fira laboral celebrada al Palau de Congressos de Tarragona

Per . Actualitzat el

Incorporar-se per primera vegada al mercat laboral no és una tasca fàcil. La gent jove d’ara, tot i que té més formació acadèmica que les generacions anteriors, no pot aportar experiència professional i, moltes vegades, a més a més, es debat en els dubtes lògics al voltant de l’elecció del sector en el qual vol començar a treballar. Per tal de conduir els joves en el descobriment de la seva vocació i per ajudar-los a trobar feina, la Cambra de Comerç de Tarragona organitza anualment des de l’any 2017 una fira ocupacional en la qual posa en contacte directe els joves amb algunes de les empreses més importants del territori. L’experiència és tot un èxit i aquest 2019 la participació és de rècord, tant pel que fa a aspirants inscrits com a companyies que donaran a conèixer les seves ofertes laborals i perfils professionals. El lloc és el Palau de Fires i Congressos de Tarragona i el dia és aquest dijous 21 de març. Al llarg de tota la jornada més de 600 joves del territori tindran l’oportunitat de contactar directament amb una cinquantena d’empreses establertes a la zona.

La primera Fira de l’Ocupació impulsada per la Cambra de Comerç de Tarragona va tenir lloc l’estiu de 2017 i es va celebrar a les aules de l’Espai Kesse de la ciutat de Tarragona amb la participació d’una seixantena de joves procedents de diversos cursos realitzats dins del Programa de Garantia Juvenil finançat amb fons europeus. En aquella primera experiència hi van creure empreses com  Mercadona, PortAventura, Leroy Merlin, Decathlon, Elix Polímers, El Corte Inglés i Primark, totes elles amb molta contractació juvenil. Després de la celebració de dues edicions més (a Salou i La Bisbal del Penedès), la Fira de l’Ocupació torna aquest dijous a la ciutat de Tarragona d’una manera molt més ampliada i oberta a tots els col·lectius professionals. «L’esperit inicial de la fira és oferir als joves la possibilitat d’accedir per primera vegada al mercat laboral, però en aquesta edició obrim el ventall a totes les persones del territori que estiguin buscant feina o que vulguin conèixer millor quines ofertes laborals ofereixen les empreses de casa nostra», assegura Daniel Martin, gerent de la Cambra de Comerç de Tarragona. Això explica que ja hi hagi més de 600 aspirants incrits i que una cinquantena d’empreses hagin decidit participar en aquesta trobada. «La veritat és que s’han superat les nostres perspectives inicials. Les previsions eren aconseguir uns 300 inscrits i la participació d’unes trenta companyies», afegeix el responsable de la Cambra. Per a la institució tarragonina, l’èxit d’aquesta quarta edició de la Fira de l’Ocupació respon al fet que «s’està aportant una eina necessària per a les empreses, que de vegades tenen dificultats per cobrir les seves vacants o per anar incorporant gent jove que doni relleu als empleats que entren en edat de jubilació».

Com a novetat, aquest any, a banda de poder parlar directament amb els responsables de les àrees de recursos humans de les empreses presents amb els seus estands, la IV Fira de l’Ocupació ofereix fins a tres tallers adreçats a persones que busquen la seva primera feina. Hi ha programats un taller per aprendre a redactar un currículum vitae i preparar una entrevista de feina, un altre sobre motivació i màrqueting personal i un darrer sobre l’ús de les xarxes socials i internet en la selecció de personal. Les inscripcions en aquests tres tallers, però, ja estan tancades.
Pel que fa a la tipologia d’empreses participants, des de la Cambra de Comerç s’apunta que és molt variada. «Parlem d’una fira multisectorial on tenen cabuda tota mena d’empreses. Des de petites fins a grans companyies. Tenim empreses del sector químic i del turisme, grans superfícies comercials, de l’àmbit sanitari i social, supermercats, empreses de restauració… la veritat és que estem molt satisfets de la resposta del teixit empresarial», assegura Daniel Martin.

Pel que als perfils més demandats, l’experiència d’aquestes fires apunta que les àrees de recursos humans, tret de casos específics on la titulació sigui indispensable, prioritzen en el cas dels joves les ganes de treballar i d’aprendre per sobre de l’experiència i el currículum acadèmic.

La IV Fira de l’Ocupació obrirà portes el dijous 21 des de les 10 hores fins a les 19 hores al Palau de Congressos de Tarragona. Tot i que en principi cal inscriure’s per a participar-hi a través de la web de la Cambra de Comerç, l’organització ha confirmat que deixarà entrar tothom qui estigui interessat a contactar amb les empreses participants. Laura Roigé, presidenta de la Cambra de Tarragona, assenyala que «ens preocupa, i força, el foment de l’ocupació i la formació. Per això, hem fet un esforç per posar-ho molt fàcil a les empreses que busquen treballadors i a les persones que cerquen feina. Per aquest motiu, la participació tant de les empreses com dels assistents és de franc». La Fira es desenvolupa dins del Programa integral de Calificación y Empleo, un programa que la Cambra de Tarragona està executant des de l’any 2015 i que ha permès dur a la pràctica accions d’intermediació laboral amb més d’un miler de joves i més de 500 han participat en programes formatius orientats a fomentar l’ocupació d’aquest col·lectiu. Durant l’any 2019 està previst dur a terme propostes formatives a diferents municipis del Tarragonès i del Baix Penedès. A més de l’organització de dues Fires més de l’Ocupació a altres punts del territori.

Roigé recorda que «des de la Cambra treballem activament en la millora de la qualificació de les persones, tant des de l’impuls de les propostes recollides al PICE, l’organització de cursos, l’acreditació del nivell d’anglès amb l’Oxford Test of English com amb els programes d’executive education de l’escola de negocis ESADE».