URV i Xarxa de Santa Tecla impulsen la formació jurídica per als professionals de l’atenció social

L’objectiu és dotar de coneixements jurídics en l’àmbit de l’atenció a la persona els tècnics

Per . Actualitzat el

Prop de 200 juristes, estudiants i professionals de l’àmbit social de les comarques tarragonines van participar el passat dimecres 6 de març en la jornada «El règim jurídic de l’atenció a la persona en matèria social», impulsada conjuntament per la URV i la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla.

La trobada, a través de diverses ponències i taules rodones, va permetre analitzar l’ordenament jurídic sectorial de l’atenció a la persona en matèria social, un camp que requereix especialistes en el món del dret que operin tant en l’àmbit de les administracions públiques i llurs sectors dependents, com en l’àmbit del tercer sector i en l’àmbit privat.

Tenint en compte la creixent demanda de serveis i la necessària professionalització d’un sector que fins ara ha estat molt enfocat des de l’associacionisme, la URV i la Xarxa de Santa Tecla consideren que cal obrir la porta a la formació de nous professionals jurídics especialitzats en l’àmbit social a escala global per garantir el bon desenvolupament d’un sistema de serveis que serà cabdal en el futur de la nostra societat. I amb aquest objectiu s’ha posat en marxa aquesta primera jornada com a embrió de futures accions formatives reglades.

La jornada va ser inaugurada per la rectora de la URV, Maria José Figueras, l’alcalde  de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, el Secretari d’Afers Socials i Famílies del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesias, i el president de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, Joan Maria Adserà.

La rectora de la URV, María José Figueras, va destacar que «la Universitat som i hem de continuar sent model per a la societat del nostre territori. En el marc de la Tercera missió, les universitats tenim un clar compromís social, lligat a la vocació de servei públic, per mirar de millorar la qualitat de vida de la societat actual i de les generacions futures. De fet, aquesta ha estat la visió de la URV des dels seus inicis: rigor formatiu, ciència per fer avançar la societat i compromís amb la transferència de coneixement. La jornada que inaugurem avui és un pas més que donem en aquesta direcció. En aquesta ocasió, per mirar de donar resposta a una demanda a l’alça de la nostra societat: els serveis socials, en el sentit més ampli».

Joan Maria Adserà, president de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, considera que «com a organització prestatària de serveis socials, som els primers interessats a disposar d’un règim jurídic que s’adapti a les realitats d’una societat cada vegada més complexa i que requereix ser atesa d’una manera multidisciplinària». Per a la institució sociosanitària, «la figura del jurista especialitzat i amb sensibilitat envers l’àmbit social és cabdal si entre tots els agents volem garantir una atenció adient als col·lectius vulnerables. A les nostres comarques hem d’aprofitar el lideratge de la URV per avançar cap a nous models que afrontin els reptes de futur en l’atenció a les persones».

La demanda de serveis socials està clarament en alça a la nostra societat i cada vegada s’han de coordinar més recursos i professionals de sectors ben diversos per atendre persones que presenten unes necessitats específiques en àmbits com la infància, la joventut, la gent gran, la discapacitat, l’estrangeria, el gènere, les addiccions, l’emergència habitacional, la pobresa energètica o la pobresa, entre molts altres. Dotar aquest gran àmbit d’experts de coneixements sobre el marc jurídic d’atenció a la persona és tot un repte i alhora una oportunitat per als professionals del sector que, bé a través de les institucions, les universitats o de les entitats del sector, treballen en l’atenció a la dependència i a l’autonomia personal en tots els àmbits poblacionals.