«Ens arriba gent jove, però també persones de 40 anys que han quedat fora del mercat laboral»

El comerciant Rafa Olivier ens parla de les necessitats de personal del sector turístic

Per . Actualitzat el

Rafa Olivier, gelader, és un reconegut empresari de la restauració a la ciutat de Tarragona. Vicepresident de l’AEHT (Associació d’Empresaris d’Hostaleria de Tarragona), entitat adherida a la FEHT, va participar en la fira organitzada a Vila-seca per donar a conèixer les seves ofertes laborals per aquesta temporada turística, que comença amb l’arribada de la primavera. Amb ell comentem les necessitats del sector a la Costa Daurada.

És habitual que s’ofereixin tants nous llocs de treball a inicis de la temporada turística?
Sí. I molts més. Pensi que a la fira de Vila-seca hi havia representades una trentena d’empreses que, plegades, ofereixen aquests 800 llocs de treball. Però a la Costa Daurada hi ha milers d’empreses dedicades al sector que tenen moltes necessitats de personal en aquesta època.

Quin perfil busquen les empreses del sector turístic?
Parlem de restauració, comerç, apartaments turístics, càmpings,  hotels… No mirem tant els coneixements del personal com les ganes de treballar i d’aprendre. Disposar de professionals amb bona formació és important per a la qualitat que s’ofereix al client, però el més important és que sigui gent amb actitud, amb ganes de treballar, d’adaptar-se a horaris no sempre fàcils, amb domini d’idiomes i amb bon tracte amb la gent. Pel que fa a la fira, crida l’atenció que gairebé el 80% de les persones que van venir a demanar informació eren ciutadans extracomunitaris.

Imagino que són llocs de feina interessants per a la gent jove i sense compromisos familiars.
Ens arriba molta gent jove, però també gent de 40 anys que han quedat fora del mercat laboral i que busca en el turisme una sortida. Aquest és un valor important que tenim a la Costa Daurada i des de les associacions considerem que tots plegats, empreses i administracions, hauríem de remar en la mateixa direcció per prestigiar el sector perquè sigui atractiu per a la gent que fa vida i té família a les nostres comarques.

És un hàndicap el fet que parlem principalment de contractes temporals?
La temporalitat dels contractes condiciona totalment. Però he de dir que cada aquesta temporalitat cada cop s’allarga més. Encara és difícil trobar contractes de tot un any, però el sector es mou amb contractacions que van dels 8 als 10 mesos. Moltes empreses consolidades de la Costa Daurada, en la recerca de la qualitat del servei, fins i tot mantenen contractat el seu personal tot l’any per fidelitzar-lo i no haver de rotar personal cada temporada. Pel que fa a les feines temporals més acotades, acostumen a cobrir-se amb estudiants que estan de vacances durant els tres mesos d’estiu.

Els idiomes són importants?
Són primordials. I el que estem veient és que la majoria de ciutadans estrangers tenen més domini de l’anglès que els joves nascuts aquí. Això s’ha de corregir.