Vendre fum no pot quedar impune

Per . Actualitzat el

Mai no hi havia hagut tants problemes per analitzar la política. Tot el que jo preveia fa un mes està completament caducat. El panorama electoral ha canviat i les enquestes, també. Fa un mes, tenia encarrilat qui podria, per exemple, guanyar les eleccions municipals a Tarragona ciutat. Ara, ja no sóc capaç d’arriscar ni de fer pronòstics. Tot ha canviat. Estic convençut que les eleccions municipals dependran –i molt– del resultat de les generals. Els partits ja han engegat la maquinària electoral amb tot el que això implica. Els ciutadans, de cara a les generals, sembla que ho tenen força clar. Jo sí. Faré el que sigui per evitar que l’extrema dreta i els seus «col·laboradors necessaris» accedeixin a les institucions democràtiques. El problema és que la desafecció política farà que els partits que fomenten la demagògia i el populisme guanyin adeptes i vots. És imparable. Estic preocupat i espantat. No entenc que els actuals governants municipals facin cas omís de les inquietuds i problemàtiques de la ciutadania. El problema és que la majoria defensa els interessos dels partits i ignora les ansietats del poble. Alguns han substituït el cotxe oficial i la comoditat dels despatxos pels carrers. No se’ls veu on se’ls hauria de veure. No estan on el poble vol que hi siguin. Els candidats haurien de tenir en compte que les municipals són ni menys ni menys per elegir el representant del municipi. No es tracta de triar diputats ni senadors. Estem parlant de política de proximitat, la més important i real de totes les polítiques. En les pròximes setmanes, assistirem a missatges que no tenen res a veure amb el tarannà de polítics o candidats. Ens vendran fum i faran promeses que, de ben segur, acabaran per incomplir-les. Llàstima. No podem oblidar de jutjar aquells que ens han venut projectes que, finalment, no han acabat de veure la llum o simplement sortir dels calaixos de les alcaldies. De cara a les eleccions municipals, hem de saber fer una anàlisi responsable del mandat i castigar tots aquells que ens han pres el pèl. El poble és més savi del que pensen alguns d’aquells que més governar el poble estan més preocupats a «alimentar» el seu partit i cuidar la seva jubilació. Espero i desitjo que en les pròximes eleccions municipals sabrem valorar aquelles propostes que posen de alça la nostra ciutat i no faran cas dels debats estèrils i de les futileses que no porten enlloc més enllà de la frustració. Suposo que de cara a les municipals no ens equivocarem… Hem d’exigir responsabilitat i això es fa a l’hora de votar. És la manera més democràtica de fer justícia i de millorar el nostre dia a dia. Estem cansats de mediocres i de la gent que fa falses promeses. Vendre fum no pot quedar impune…