Llibertat d’opinió

Per . Actualitzat el

Defenso, com molta gent, la llibertat d’opinió i la llibertat d’expressió que permet, entre altres coses, la possibilitat de manifestar el desacord respecte a la interpretació de fets que acostumen a passar a redós o en l’àmbit on ens movem. En aquest sentit, reconec el dret de la persona que, en un article recentment aparegut en la premsa diària a la qual tinc fàcil accés, relaciona el fet del descens de la pràctica religiosa dominical amb l’entrada, segons ell abassegadora, de les proclames independentistes en les esglésies o llocs de culte; i l’autor afegeix una dada que li sembla alarmant: que el full parroquial sigui escrit en català (només) i que sigui difícil poder assistir a una missa en castellà (espanyol, diu ell).

A aquest senyor responc el següent: que l’Església a Catalunya empri la llengua catalana com a mitjà de comunicació amb els seus fidels és un fet totalment natural, per bé que, pel que sé, a les ciutats de la nostra diòcesi  hi ha moltes misses que es diuen en castellà; que no sé d’on ha tret això de l’entrada abassegadora de les proclames independentistes a les nostres esglésies; i que posar aquest fet, absolutament inexacte, com a causa de la disminució de la pràctica dominical, em sembla que és molt poc seriós. En qualsevol cas, estic convençut que els nostres bisbes, a qui va dirigit l’escrit, saben el que fan i, si se’m permet, no brillen, en general, precisament com a autors de la rauxa independentista. Tothom té el dret a opinar i, per això mateix, goso dir que, si es fes una enquesta ben feta, el gruix dels qui han deixat d’assistir regularment a missa els diumenges no estaria format precisament pels anomenats unionistes. I goso encara afegir que, entre els drets que cal respectar, hi ha precisament el dret a l’autodeterminació, un dret natural, anterior a qualsevol disposició jurídica positiva.

  • Milciades

    no sé d’on ha tret això de l’entrada abassegadora de les proclames independentistes a les nostres esglésies; ?? Indaguemos juntos: ha podido ser de la existencia en iglesias como en Prades donde la estelada se exhibe y donde a pesar de las quejas al arzobispado, allí continúa?, puede ser por el manifiesto firmado por 300 sacerdotes antes del 1-O invitando a los feligreses a levantarse contra el Estado?,

  • Milciades

    El derecho de autodeterminación no existe en nuestro ordenamiento jurídico, eso es cosa evidente, pero no se escandalice, tampoco existe en ninguno de los países de nuestro entorno: Alemania, Francia, Italia, etc. Ah! en la famosa Ley de desconexión, tampoco.

  • Jose Manuel Rebollo Martin

    Que la iglesia catalana o buena parte de ella está inmersa en el mismo proceso que muchas por no decir todas las instituciones catalanas de actuar como si el ciudadano catalán nacido o no en Cataluña que es castellano hablante no existe, y si existe desde luego lingüísticamente no cuenta, que la iglesia en un tema que claramente divide a la población en mi opinión debería haber guardado un mínimo de neutralidad, no tiene sentido que obispos como el de Solsona se conviertan en hooligan del independentismo teniendo claro que el derecho de autodeterminación internacionalnente se reconoce en casos determinados (descolonizacion) no aplicables a Cataluña. En un plano personal por supuesto se puede opinar lo que cada uno le parezca, pero cuando se ostenta un cargo que teóricamente debe representar a todas las tendencias creo que se impone la prudéncia, que todo esto hace meya, y se tiene que notar en la vida diaria de la iglesia es evidente