El Museu del Port ofereix un ampli ventall d’activitats al voltant del mar adreçades a nens i joves

Per . Actualitzat el

Conèixer el mar i l’activitat portuària és el principal objectiu del programa pedagògic del Museu del Port de Tarragona. El centre hi treballa des del 2000, any en què es va inaugurar. Durant aquests prop de 20 anys, l’oferta didàctica s’ha anat ampliant i ha evolucionat donant lloc a noves activitats que apropen els visitants al món marí des de tots els aspectes (història, etnografia, ciència, tecnologia, activitat econòmica, medi ambient).

Cada curs visiten el museu més de 10.000 escolars procedents d’arreu de l’estat i de França, als quals se sumen grups d’intercanvi d’anglesos, alemanys, belgues i d’universitaris xinesos.
Per als alumnes d’Infantil i Primària, el centre ofereix tallers de coneixement genèric del món marítim com «En sabràs la tira!» «Eureka!»  que ensenya l’evolució de la navegació, o «Un mar de contes i rondalles» sobre llegendes i rondalles marineres.

Per Cicle Superior de Primària i Primer Cicle d’ESO s’ofereix «Mare Nostrum», un taller en format maleta que es treballa als centres escolars mitjançant préstec i que tracta l’afectació mediambiental en el medi marí. En aquesta línia mediambiental, «Descobrint el sòl del port» permet conèixer com afecta la contaminació directament als materials que integren el sòl portuari.
Per alumnes de la mateixa edat, també s’ofereix «Vine a veure ocells!!! Biodiversitat al Port de Tarragona», que permet observar algunes de les espècies d’aus que ens visiten mentre es fa el passeig en barca per les dàrsenes interiors del port.

«Transportant Química i Import-Export» posa a l’abast del Cicle Superior d’ESO i Batxillerat la realitat del Port comercial i industrial actual amb coneixement dels sistemes d’emmagatzematge específics i el moviment de mercaderies des del vessant comercial.

«Observatori Blau, el món pesquer del Serrallo» ens transporta al fons marí on descobrim les trenta espècies més capturades a la mar tarragonina gràcies a una experiència multisensorial. Ubicada al mateix edifici de la Llotja del Peix del barri pesquer, es pot gaudir de la subhasta en directe. La finalitat és donar a conèixer els mol·luscs, els peixos i els crustacis en el seu hàbitat –mitjançant reproduccions a escala real–  fins que, gràcies a l’ofici de pescador i les tipologies de pesca,  arriben a port per a la seva subhasta i posterior distribució, és a dir, es dona a conèixer com arriba de la mar a la nostra taula.

Les activitats, que es realitzen amb reserva prèvia a museuport@porttarragona.cat van dirigides a diversos nivells educatius: des d’Educació Infantil fins a Cicles Formatius i Universitat. L’idioma és el català, el castellà i algunes propostes són també en anglès o francès.