Al Camp de Tarragona hi ha més 130 persones centenàries

L’increment de l’esperança de vida ha fet que el nombre de gent amb 100 anys o més s’hagi duplicat en la darrera dècada a Catalunya

Per . Actualitzat el

Fa unes dècades es tractava d’un fet extraordinari, però en l’actualitat cada vegada hi ha més gent que supera la barrera dels 100 anys. A Catalunya l’índex de població centenària ja s’apropa a les 2.000 persones i, en el cas de les comarques de Tarragona, hi ha més de 130 persones que han celebrat els 100 anys o més. Segons l’Idescat, Catalunya és una de les regions mundials amb més població centenària per cada milió d’habitants, rànquing liderat pel Japó. El gruix de població centenària és un símptoma de bona salut de la societat però alhora un repte de futur per als serveis socials davant d’una població cada vegada més longeva i envellida.

L’any 2014 a les comarques tarragonines hi havia un total de 98 persones de 100 anys o més. L’any 2018, segons dades de l’Idescat a partir de les dades oficials dels empadronaments dels municipis, n’hi havia un total de 136. Cada vegada hi ha més població centenària, majoritàriament dones, un fet generalitzat en el conjunt de Catalunya. A 1 de gener de 2017 la població centenària al país era de 1.950 persones, xifra que va representar un 6,8% més que l’any anterior. De fet, la població centenària a Catalunya ha augmentat de manera continuada en els darrers anys com a conseqüència de l’increment de l’esperança de vida i de l’arribada d’edats avançades de generacions cada vegada més nombroses. El nombre de centenaris s’ha duplicat en els darrers 10 anys, ja que ha passat de 920 persones el 2007 a 1.950 el 2017.

Es confirma que les dones viuen més
La població centenària està, a més, molt feminitzada. Les dones representen el 82% de la població centenària, mentre que els homes representen un 18%. La distribució de la població centenària per sexe a les nostres comarques és molt estable en el temps: en els darrers 15 anys el percentatge de dones dins de la població centenària s’ha mantingut al voltant del 82, sempre segons l’Idescat.

Una tendència de dècades
La població centenària creix des de fa 35 anys. L’Idescat apunta que a Catalunya el nombre de centenaris ha passat de 140 l’any 1981 a 1.950 persones l’any 2017. Així, cada deu anys s’ha anat duplicant el nombre de centenaris. Dels 180 del 1986 s’ha passat a 420 el 1996, 865 el 2006 i 1.950 en les darreres dades. En les darreres dècades no s’ha incrementat només el nombre de centenaris, sinó que també ha crescut el nombre de persones que arriben als 105 anys. L’any 1981 residien a Catalunya 10 persones de 105 anys i més, mentre que l’any 2016 n’hi residien un total de 95.