Inaugurada la remodelació del passeig marítim del Miracle

El nou passeig amplia la zona per als vianant i afegeix dos carrils bici

Per . Actualitzat el

El Port de Tarragona ha inaugurat oficialment aquest matí el remodelat passeig marítim del Miracle de Tarragona, obra que culmina el projecte de millora de la connexió de la ciutat amb la seva façana marítima i que s’afegeix a la passarel·la de vianants oberta al pas de la ciutadania des del passat 21 de juny de 2018.
L’acte inaugural del passeig ha anat a càrrec de Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona; de Damià Calvet, Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; i de Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona. També hi ha assistit el subdelegat del Govern a Tarragona, Joan Sabaté, i el secretari general de Puertos del Estado, Álvaro Sánchez, entre d’altres autoritats.
Després del protocol·lari tall de la cinta inaugural, les autoritats i el nombrós públic assistent han realitzat un recorregut a peu pel remodelat passeig marítim del Miracle. Els han acompanyat els tècnics del Port de Tarragona responsables de l’execució de l’obra, que han explicat amb detall el conjunt de la mateixa com a pas previ als parlaments de les autoritats i al descobriment de la placa commemorativa del moment.
Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona, ha destacat que amb aquest nou passeig marítim “es referma el compromís del Port de Tarragona de mirar cap a la ciutat que l’acull i de treballar per a la seva ciutadania”.

Cruset ha recordat que la remodelació de l’espai s’ha fet “amb criteris inclusius, pensat també per al gaudi de les persones amb mobilitat reduïda o amb dificultats visuals. Es tracta d’un entorn remodelat perquè la gent de Tarragona pugui gaudir del mar”. Per al president del Port de Tarragona, aquesta nova actuació d’obertura a la ciutat el que fa “és relligar tot allò que hem fet fins ara. La passarel·la permet salvar a peu el desnivell existent entre el centre de la ciutat i el mar. Aquest passeig permet distribuir el fluxe ciutadà de manera paral·lela al llarg del front marítim i, a més, apropa la ciutadania a la zona del Km 0 de l’escullera del Port de Tarragona, posant a disposició de la ciutat i dels seus visitants fins a quatre quilòmetres lineals d’espai per a passejar, fer esport o anar en bicicleta”.

Josep Maria Cruset, que ha tingut paraules d’agraïment a “totes les persones que han fet possible aquest projecte”, ha recordat el seu predecessor a la presidència del Port de Tarragona, Josep Andreu, com a impulsor inicial de l’obra i ha instat la ciutat a gaudir al màxim del remodelat passeig a partir d’ara.
De la seva banda, el conseller Damià Calvet ha celebrat que es posi a disposició de tota la ciutadania “aquest espai de gaudi”, perquè “Tarragona és una ciutat de mar”. Calvet ha explicat que “els ports havien estat la rerabotiga de la ciutat i havien estat una mica deixats, però afortunadament, això ja no és així des de fa anys, perquè les administracions han pres consciencia i perquè els veïns han reivindicat poder connectar el port amb la ciutat”. El conseller ha animat a connectar “més i millor” el port i la ciutat en aquells trams què encara no està.

 

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha agraït l’esforç del Port per unir la ciutat amb el mar després d’aquest projecte i el de la passera elevada: “Estic doblement agraït per aquest treball que es la suma de molts projectes que s’han fet, com la millora del Serrallo i el Moll de Costa, entre d’altres. “Un Moll de Costa que és un centre d’activitats culturals immillorable”.

 

L’alcalde també ha comentat que la ciutat gaudirà d’un gran passeig per l’ús dels ciutadans i de la vida familiar. Afirmant que “quan la ciutat i el Port es complementen, tots sortim guanyant”.
Una obra per a la ciutat de Tarragona i els seus visitants

L’actuació executada i finançada pel Port de Tarragona s’ha realitzat sobre una longitud de 650 metres, des de l’accés al Port Esportiu fins al límit de l’Autoritat Portuària. L’obra d’urbanització del passeig marítim del Miracle ha permès reordenar l’emplaçament millorant l’espai dedicat als vianants, amb una vorera d’amplada variable (mínim 3 metres, màxim de 8 metres). Des d’ara el Passeig del Miracle compta a més amb carril bici bidireccional de 2,80 metres d’amplada i a una distància de seguretat d’1,2 metres de la vorera, tot complementat amb elements de jardineria i mobiliari urbà.
Pel que fa a la jardineria, el Port de Tarragona ha mantingut la seva aposta per una jardineria sostenible amb espècies vegetals autòctones de la regió mediterrània i espècies al·lòctones adaptades al clima, ja que suporten les sequeres prolongades, els forts vents, la salinitat i els sòls pobres en matèria orgànica. En el seu conjunt les espècies escollides (plantes mediterrànies aromàtiques i arbustives, bulbs, plantes enfiladisses i gramínies autòctones i al·lòctones de diferents tonalitats) afavoreixen la supervivència dels insectes pol·linitzadors, com ara les papallones i les abelles. Les espècies arbustives i els arbres també proporcionen refugi a espècies silvestres com les aus.

El nou espai és totalment accessible, per la qual cosa s’ha executat una nova rampa d’accés a la platja. També s’ha instal·lat paviment tàctil en tot el passeig per indicar els itineraris i els passos de vianants, que estan lleugerament elevats per tal de millorar la seguretat dels vianants. La zona destinada a caminar ha estat tota executada al mateix nivell, tot eliminant les barreres arquitectòniques.
Les obres del remodelat passeig marítim del Miracle van iniciar-se el passat mes de maig i han tingut un termini d’execució de 9 mesos. Els treballs s’han realitzat en diferents fases per tal de mantenir la circulació de vehicles i vianants a la zona, tot reduint l’afectació diària a la zona. Amb una inversió total d’un milió d’euros.

 

En el disseny del passeig, just davant dels ascensors de la passarel·la, destaca la presència d’un balconet, rèplica del Balcó del Mediterrani de la Rambla Nova. Es reforça així la idea de la unió de la ciutat amb el mar Mediterrani.

El nou passeig marítim del Miracle en dades:

El mobiliari urbà està format per 30 bancs, 2 fonts d’aigua, 10 papereres i quatre zones d’aparcar bicis.
S’ha instal·lat tota una nova línia d’il·luminació al passeig consistent amb unes columnes de doble alçada per il·luminar la zona de vehicles i la vorera:
• 30 nous punts de llum LED.
• Alçada il·luminació per a vehicles 7 metres.
• Alçada il·luminació per a vianants 6 metres.
Pel que fa als principals espais, el nou passeig té:
• 3.600 metres quadrats de vorera formada per 150.000 llambordes         ceràmiques de color vermell.
• 1.600 metres quadrats de zona de jardí:
o 71 arbres nous formats per pins, oliveres i tamarius.
o 3.150 plantes i arbustos.
o 35 espècies diferents.
o Tota la jardineria s’ha escollit per ser de baix consum hídric i                  adaptada al clima mediterrani i especialment per viure al costat                                    del mar.

o Mur vegetal per separar l’espai de les vies d’ADIF

  • 1.900 metres quadrats de carril bici, pintat de color vermell i separat de la zona de vehicles per 420 separadors de plàstic reciclat i reflectants.