«En química, la taula periòdica és com el diccionari de la llengua»

Aprofitant el 150è aniversari de la taula periòdica, parlem amb l’Eila Llambrich, supervisora de producció de BASF Tarragona

Per . Actualitzat el

Enguany fa 150 anys que el químic rus Dimitri Mendeléiev va concebre la taula periòdica dels elements, una eina que ha anat evolucionant i que, actualment, recull els 118 elements coneguts. Aprofitem l’efemèride per parlar-ne amb la supervisora de producció de BASF a Tarragona, Eila Llambrich. La química ens fa cinc cèntims de la utilitat d’aquesta taula i de les aplicacions que té en el nostre dia a dia.

Què va significar la invenció de la taula periòdica?
Evidentment jo ja he nascut amb la taula periòdica, però entenc que va ser una revolució per a la química i per a la ciència perquè la Taula Periòdica és com el diccionari de la llengua. Pensa que registra tots els elements químics ordenats per grups, per la seva configuració electrònica, pel seu nombre atòmic i per les seves propietats físiques i químiques.

I això suposo que us ajuda molt.
Sí, als químics ens facilita saber la combinació entre els elements. Els elements d’una mateixa columna tenen una configuració electrònica comuna que són les valències lliures que tenen a l’última capa de l’energia. Aquestes valències són les que ens permeten saber si un element pot donar o rebre electrons i així podem fer les molècules.

Podríem dir que és com el vostre llibre de receptes, oi?
Exacte. Fer experiments és com cuinar. Un reactor seria com l’olla de casa, on apliquem una temperatura perquè es produeixi una reacció.

En 150 anys, la taula periòdica ha canviat?
Sí, l’última actualització és del 2016, però molts d’aquests elements són sintètics i, per tant, no s’han trobat a la naturalesa. Però si mirem la història de la taula periòdica, veiem que va servir per preveure elements que encara no s’havien descobert.

Com afecta el nostre dia a dia que tingueu una eina similar?
Tot el que ens envolta és química.  Qualsevol plàstic està format a partir d’una reacció química. Un tint del cabell també és un compost químic que cal que la perruquera sàpiga de què està fet. I alhora, cada generació està més familiaritzada amb elements que recull la taula periòdica.

I, sobretot, ens envolta a Tarragona. Quan va arribar BASF al territori?
Enguany el site de Tarragona, que és el més gran de BASF a la península Ibèrica, fa 50 anys. Segur que la seva arribada va ser una revolució acompanyada, en alguns casos, de rebuig, fruit del desconeixement de la població envers la química. I en aquest sentit hem de transmetre tranquil·litat perquè més controls, més inspeccions i més auditories que es fan en una indústria química… no les trobarem, per exemple, en un taller de pintures amb tres treballadors on no s’apliquen les legislacions que se’ns apliquen a nosaltres. I això sense oblidar els llocs de treball que va donar i que dona.

Com és que s’associa química a contaminació i quan vas a un polígon veus la paraula «sostenibilitat» davant de tot?
Et poso un exemple que em va sorprendre. La BASF va anar a les escoles i va demanar als nens que fessin un dibuix de què era per a ells la indústria química. Tots van dibuixar torxes amb foc. Tothom es pensa que enviem gasos tòxics a l’atmosfera, però és just al contrari: tots els gasos que es generen per una reacció química, necessitem una torxa perquè es cremin i enviar a l’atmosfera gasos no nocius. Cal que quedi clar que tenim una regulació molt controlada dels paràmetres que tenen a veure amb la contaminació i treballem molt per la sostenibilitat.