Les jornades dedicades a l’obra de l’escriptor Jordi Tiñena comencen dimarts vinent

Per . Actualitzat el

L’acte inaugural de les Jornades Jordi Tiñena: obra literària i pedagògica, subtitulades amb el lema El plaer d’escriure, s’inauguraran el pròxim dimarts, 19 de febrer, a les 19 h., el Saló de Plens de l’ajuntament de Tarragona. Aquestes jornades, impulsades inicialment per un grup d’amics del Jordi i per la seva família, han estat organitzades per la Càtedra Josep A. Baixeras de la URV i compten amb la col·laboració de moltes institucions de la ciutat i entitats del sector cultural i del món de les lletres: Consell comarcal del Tarragonès, Diputació de Tarragona, Servei educatiu del Tarragonès, APELLC, Òmnium Cultural del Tarragonès, AELC i Fundació Privada Mútua Catalana.

 

L’acte inaugural, a part dels parlaments institucionals, obrirà el foc amb una primera conferència titulada L’obra de Jordi Tiñena i la literatura universal, a càrrec de l’escriptora i professora de Teoria Literària de la URV Margarida Aritzeta. L’acte és obert a tothom. La resta d’intervencions al voltant de l’obra de Jordi Tiñena tindran lloc entre els dies 20 i 22 de febrer, a la sala de graus del campus Catalunya de la URV, a partir de les 17 h. de cada un dels dies.

 

El passat 23 de març, fa gairebé un any, va morir l’escriptor i professor Jordi Tiñena Amorós, després d’una llarga malaltia. La mort el va sorprendre en plena activitat, tot just després d’haver presentat la seva darrera novel·la i mentre ja estava treballant en una altra. Entre els seus companys escriptors sorgí de seguida la necessitat de recordar-lo i, de passada, de conèixer-lo més a fons, per aquest motiu s’han impulsat aquestes jornades dedicades a la seva obra.

 

L’Ajuntament de Tarragona, a través de la Casa de les Lletres, col·labora en aquestes jornades, i també realitzarà altres actuacions de reconeixement a la tasca de l’escriptor que s’aniran presentant properament. La pàgina web de la Casa de les Lletres s’obre amb una frase seva, de plena actualitat a causa del vuitantè aniversari de la fi de la Guerra Civil:

 

“Tot i que de vegades sento a dir que de la Guerra Civil se’n parla massa, jo crec que en parlem poc, amb tota sinceritat. Aquí ens empatxem de seguida, tot i que, de vegades, no hem passat ni del vermut. A mi em fa una mica de llàstima veure que, segons com, sé més coses de les guerres civils americanes que de les guerres de casa. (…) En canvi, comparat amb altres països, aquí encara hi ha poqueta cosa de la Guerra Civil… i de la postguerra, encara menys.”

 

A la mateixa pàgina pot llegir-se la intervenció de Jordi Tiñena a la recepció al sector de les lletres amb motiu de St. Jordi, de l’any 2016:

https://www.tarragona.cat/cultura/lletres/que-fem/que-hem-fet/recepcio-de-sant-jordi/sant-jordi-2016

Amb aquestes jornades i les properes activitats, l’Ajuntament i la resta d’institucions tenen com a principal objectiu contribuir a fer que la petja de Jordi Tiñena, a través de la seva obra resti per sempre entre nosaltres. En aquest sentit, la tinenta d’alcalde de Cultura, Begoña Floria, ha fet referència “a la indiscutible aportació de Jordi Tiñena al patrimoni literari de la ciutat i a la reflexió sobre el seu passat, el seu present i el seu futur, juntament al seu compromís cívic i pedagògic, per la qual cosa aquestes jornades constitueixen un merescut homenatge.”

 

Totes les activitats culturals, esportives, socials i de formació de la ciutat es poden consultar al web de l’agenda municipal o a l’app gratuïta TGN Agenda.