El Cicle de Muntanya torna a l’Auditori Diputació aquest mes de març

L’activitat oferirà documentals i conferències a càrrec de reconeguts alpinistes

Per . Actualitzat el

Els amants de l’alpinisme, l’escalada i l’aventura tenen una cita a l’Auditori Diputació a partir del 7 de març. El Cicle de Muntanya 2019, organitzat per la Diputació de Tarragona en col·laboració amb Anima’t, oferirà fins a l’11 d’abril quatre documentals i tres conferències a càrrec de reconeguts alpinistes. Les sessions tindran lloc tots els dijous a les 19 h a l’Auditori Diputació (C. de Pere Martell 2, Tarragona). L’entrada serà gratuïta amb invitació, que es podrà recollir una hora abans de cada sessió al mateix recinte.

 

El Cicle de Muntanya 2019, amb multipremiats títols cinematogràfics i destacats muntanyencs de renom internacional, es dedica enguany a l’escalada sota el lema: L’esperit i l’audàcia de l’escalada.

 

La conferència inaugural, De l’escalada boulder a l’alpinisme (7 de març, 19 h), anirà a càrrec de l’alpinista francesa Catherine Destivelle, que parlarà de la seva trajectòria des dels inicis com a escaladora boulder (modalitat d’escalada que consisteix a escalar blocs de roca o petites parets sense la necessitat dels materials de protecció convencionals) per arribar a l’alpinisme, amb les motivacions que la van impulsar a assolir els seus objectius. Destivelle ha estat un dels grans referents de l’escalada i l’alpinisme femení en l’àmbit mundial durant les dues darreres dècades.

 

El dia 7 de març, durant la conferència inaugural, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, lliurarà el Reconeixement Cicle de Muntanya 2019 als escaladors i alpinistes catalans Josep Manuel Anglada i Jordi Pons. La menció vol reconèixer els valors, dedicació i trajectòria d’aquests companys de cordada, reconeguts arreu del món per la seva important empremta en el món de l’alpinisme en particular i del muntanyisme en general.

 

El següent acte del cicle serà la projecció de la pel·lícula Jeff Lowe’s Metanoia (14 de març, 19 h), dirigida per Jim Aikman, que tracta sobre un dels viatges de l’escalador llegendari Jeff Lowe, alpinista americà creador de centenars de noves rutes i el primer que va escalar milers de cims sense ajuda en ple hivern. Un d’aquests cims va ser la cara nord de l’Eiger, amb la via Metonia, on Lowe va patir una transformació espiritual que va canviar la seva vida.

 

Li seguirà la conferència Expedició espeleològica a Iran i al Pou Ghala (21 de març, 19 h), a càrrec de l’espeleòleg català Ferriol Canyelles, primer no iranià en tocar fons del segon pou més profund del món (Ghar-e-Ghala). L’agost del 2017 començava una expedició internacional a l’Iran on participants de diversos països unien esforços per iniciar una complexa campanya d’exploració en una àrida zona militar propera a la frontera entre Iran-Iraq.

 

La sessió del 28 de març a les 19 h oferirà dues projeccions. Primer es projectarà el documental The last honey hunter, dirigit per Ben Knight i produït per National Geographic i tot seguit es podrà veure la pel·lícula Mountain, dirigida per Jennifer Peedom.

 

The last honey hunter (l’últim caçador de mel) relata la història de Mauli Dhan Rai, un ancià oriünd de Kulung, al Nepal. El poble Kulung practica el ritu de la collita de la mel, una antiga forma d’animisme estructurada al voltant del Déu Rongkemi. Mauli Dhan Rai creu haver estat l’elegit dels déus per dur a terme aquest ritu tan perillós, que consisteix a escalar escarpats penya-segats per agafar la mel de l’abella més gran del món.

 

La pel·lícula Mountain, dirigida per l’australiana Jennifer Peedom i narrada per Willem Dafoe, s’endinsa en un relat sobre l’accidentada i triomfant història de la fascinació de l’ésser humà per les muntanyes. Amb imatges espectaculars i una banda sonora original interpretada per l’Orquestra de Cambra Nacional Australiana, Mountain ofereix a l’espectador un viatge pels cims més alts del món.

 

El cicle continuarà el 4 d’abril a les 19 h amb el multipremiat documental Dirtbag: the legende of Fred Beckey dirigit per Dave O’leske. Aquest documental vol immortalitzar una de les llegendes més carismàtiques i influents de l’escalada Nord-americana i mundial. Fred Beckey era el mític escalador Dirtbag, vagabund, rodamón i bohemi. Va ser pioner als EUA en escalades difícils en llocs remots i la seva obsessió per conquerir cims el va portar a una vida solitària.

 

El dijous 11 d’abril a les 19 h tindrà lloc la darrera sessió del cicle amb la conferència Aventures verticals a l’Àrtic a càrrec d’Iker i Eneko Pou. Els germans Pou presentaran en aquesta xerrada dues de les aventures més importants de la seva carrera: les expedicions que al 2012 i al 2015 els van portar a Illa de Baffin i a Sibèria, totes dues al Cercle Polar Àrtic.

 

 

Trobareu tota la informació sobre el Cicle de Muntanya 2019 a www.dipta.cat/ciclemuntanya.