L’atenció domiciliària, una eina de conciliació familiar

El Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de la Xarxa de Santa Tecla proporciona suport professional a 1.140 usuaris amb dependència i a les seves famílies

Per . Actualitzat el

L’Anna Maria Font té 87 anys; en Joan Miret, 90. Fa 63 anys que són casats, tenen tres fills i cinc nets. Viuen en un pis a l’avinguda Catalunya. L’Anna Maria havia treballat durant molts anys com a visitadora de la marca de productes de neteja Standhome, mentre que en Joan va treballar tota la seva vida al capdavant de l’empresa comercialitzadora d’avellanes Miret, de Constantí. Tots dos han viscut fins fa poc temps amb plena autonomia, amb l’ajuda i supervisió dels seus fills i filla. Des de fa uns mesos, però, les dificultats del Joan amb la parla, amb la memòria i en part també amb la mobilitat s’han anat incrementant i això fa que necessiti un tipus d’ajuda més especialitzada, més enllà de la que li poden proporcionar la seva dona i els seus fills. Per aquest motiu van decidir contactar amb el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), gestionat per la Xarxa de Santa Tecla, que després de valorar el cas del Joan, va decidir adjudicar-los unes hores setmanals  d’atenció a domicili que inclouen una atenció més personal al Joan i ajuda en les tasques de neteja de la casa. Parlem amb ells i amb la seva filla Anna Maria, per saber com valoren les primeres setmanes d’aquest servei.

Tots tres ens reben al seu pis, pulcre i endreçat, i ens conviden a passar al menjador, on seiem, amb ganes de conversar. Entre les preguntes relacionades amb el servei a domicili en sorgeixen d’altres de més personals, com la feina que feien quan eren joves, les seves aficions, anècdotes de la família… i també de les dificultats que comporta fer-se gran i començar a perdre aquella autonomia que es valora poc quan es té plenament però que es troba tant a faltar quan manca.

L’Anna Maria, amb els seus 87 anys, manté una ment desperta i ens explica, amb tota naturalitat, que les seves capacitats físiques han anat canviant amb els anys, assumint amb normalitat que ja no és capaç de fer tot el que feia. En Joan, tot i les dificultats per parlar, es fa entendre quan explica que tenia una empresa que es dedicava al comerç de l’avellana.

La  seva filla, l’Anna Maria Miret,  ens explica que fins ara «ens organitzem els meus germans i jo per venir a veure’ls, mirar que els no els falti res, ajudar-los en la higiene personal…, però en els darrers mesos hem vist que als pares els fa falta una ajuda més professionalitzada, que els doni suport en aquelles coses del dia a dia que nosaltres no podem fer».

Després de demanar assessorament al seu CAP de referència, la família Miret Font va accedir al Servei d’Ajuda a Domicili de Tarragona, que gestiona la Xarxa de Santa Tecla, i des de fa poc més d’un mes, cada dimecres i divendres, dues  treballadores els visiten amb l’objectiu de proporcionar-los uns cuidatges i una atenció que els ajudin a millorar aquells aspectes en què més ho necessiten. Concretament la valoració que se’n va fer va establir que en Joan necessitava un tipus d’ajuda encaminada a estimular les seves capacitats físiques i mentals i també incloïa una ajuda per alleugerir la càrrega de les tasques de la casa, especialment aquelles més feixugues.

«Cada dimecres ve una treballadora i li fa massatges a les cames al meu pare, li fa fer gimnàstica i jocs per estimular la parla i la memòria», explica l’Anna Maria. «Al principi patíem perquè ell acceptés aquest tipus d’ajuda, però ens ha sorprès perquè li ha semblat molt bé i ho ha acollit amb bona predisposició».

I cada divendres, una altra treballadora del servei els ajuda a fer aquelles tasques de la casa més feixugues com netejar els vidres, fer la neteja de la cuina més a fons… «Són amables i molt professionals», explica l’Anna Maria, «molt contents i satisfets amb el servei que ens donen i en tot el que ens ajuden».

La seva filla  coincideix amb ells, «és d’una gran ajuda per a tota la família que una persona professional ens ajudi en el dia a dia dels nostres pares».