L’església en el punt de mira

Escàndol a la diòcesis de Tarragona per presumptes casos d’abusos de menors

Per . Actualitzat el

L’aparició de presumptes casos de pederàstia en els quals ciutadans denunciaven abusos de capellans del territori ha posat contra les cordes l’Arquebisbat de Tarragona que, tot i criticar aquestes conductes en veu del seu màxim representant, Jaume Pujol, ha dut a terme declaracions polèmiques com que els preveres acusats «passaven per un mal moment». De moment, l’escàndol ja ha fet dimitir a dos preveres i coincideix amb la renúncia de l’arquebisbe de Tarragona per haver complert els 75 anys.

Un dels preveres denunciats ja és mort però n’hi ha dos que han abandonat les parròquies que portaven. És el cas del mossèn Xavier Morell que ha estat el primer a informar a la premsa que «davant les darreres notícies aparegudes en els mitjans de comunicació vers la meva persona, tot i que els fets ocorreguts no impedeixen exercir el ministeri en aquestes parròquies i en bé d’elles, d’acord amb el Sr. Arquebisbe he decidit demanar absentar-me’n un temps».

L’altre acusat, mossèn Josep Maria Font Solé, també ha fet públic que «davant les notícies publicades en els mitjans de comunicació vers la meva persona i d’acord amb el Sr. Arquebisbe i en bé de les parròquies on estic exercint el meu ministeri, he demanat poder ser rellevat del meu càrrec de rector de les parròquies de Sant Jaume Apòstol d’Arbeca, de Sant Martí de Sant Martí de Maldà (i església del Dolç Nom de Maria del Vilet), de Sant Jaume Apòstol de Belianes, de Santa Maria de Maldà, de Sant Jaume Apòstol de Nalec, de Sant Miquel dels Omellons i de la Transfiguració del Senyor de Rocafort de Vallbona».

L’arquebisbe mateix va decidir matissar les seves paraules i explicar que «algunes pàgines webs i xarxes socials destaquen en els seus titulars una reflexió meva en el sentit que els sacerdots en qüestió van tenir «un mal moment». Alguns han interpretat aquestes paraules com si pretengués rebaixar la importància dels fets. Desitjo aclarir que qualsevol actuació d’aquest tipus, impròpia de ningú i més encara d’un prevere, em sembla gravíssima. Per això he demanat perdó en nom de l’Església de Tarragona i m’he posat personalment i l’Arquebisbat a disposició d’escoltar a les víctimes».

L’arquebisbe fa 75 anys

Seguint el procediment establert pel Codi de Dret Canònic (cànon 401) un bisbe diocesà en complir els setanta-cinc anys d’edat «és pregat que presenti la renúncia del seu càrrec al Summe Pontífex, el qual, després de sospesar totes les circumstàncies, proveirà».

Segons aquest protocol, l’arquebisbe metropolità de Tarragona, Mons. Jaume Pujol, en complir aquest divendres, dia 8 de febrer, els setanta-cinc anys d’edat ha de presentar la seva carta de renúncia posant a disposició del Sant Pare el seu càrrec.

Preveient la proximitat de l’edat de jubilació, moltes vegades abans de la mateixa s’inicia el procés de provisió de la seu que quedarà vacant. Pertoca a la Nunciatura Apostòlica de cada país, encapçalada pel Nunci, iniciar una sèrie de contactes amb els bisbes de la Conferència Episcopal Tarraconense, alguns dels membres de l’Església diocesana i també amb la Conferència Episcopal Espanyola.