L’atenció psicològica al malalt de càncer i als seus familiars, una assignatura pendent

Per . Actualitzat el

L’any 2018, a Catalunya es varen diagnosticar 42.922 nous casos de càncer, 4.544 a Tarragona. Segons les dades facilitades per l’Observatori del Càncer de la Associació Espanyola Contra el Càncer, unes 19.315 persones –entre malalts i familiars– de tot Catalunya necessitarien tractament psicològic per afrontar la malaltia.

I és que aquest any, l’informe exposa les característiques de l’impacte psicològic del càncer en les persones afectades per la malaltia –pacients i familiars–, les diferències entre suport emocional i atenció psicològica especialitzada, el perfil de pacients i familiars que sol·liciten aquest tipus d’atenció en la AECC, l’eficàcia d’aquesta i la situació de l’atenció psicològica especialitzada en el Sistema Nacional de Salut (SNS) dins de l’àmbit hospitalari.

Cal destacar que durant l’any 2018 de les 6.816 persones afectades per càncer i les seves famílies registrades a Tarragona, 2.045 van necessitar tractament psicològic especialitzat. A Espanya aquesta xifra és de 236.000 persones.

La primera gran conclusió mostrada en l’informe és que, a Espanya, el 94% de les comunitats autònomes o no ofereix tractament psicològic especialitzat a pacients i familiars o és insuficient. Quant als hospitals públics la proporció és que el 48% d’ells tampoc ofereix atenció psicològica i el 52% restant, és insuficient. Tot i això, tots els plans autonòmics o estratègies dedicades a càncer fan referència a la necessitat de brindar suport psicològic a pacients de càncer i els seus familiars.

En aquest sentit, l’AECC creu necessari que les persones afectades pel càncer tinguin cobertes les seves necessitats d’atenció psicològica i que el Sistema garanteixi, com a mínim, l’avaluació dels nivells de distrés –tant de pacients com de familiars– des del primer moment del diagnòstic i l’accés a tractament psicològic especialitzat quan el necessitin.

L’impacte psicològic del càncer

Malgrat els avenços científics, el càncer continua sent una de les malalties més temudes ja que s’associa a patiment i dolor de tal manera que el seu diagnòstic provoca un impacte psicològic als pacients i familiars que és diferencia de l’impacte que provoquen altres patologies. Així, per exemple, quan un diagnòstic de càncer apareix en un nucli familiar sorgeixen reaccions emocionals habituals després del diagnòstic, i especialment durant la fase de tractament, com ràbia, ira, ansietat, tristesa…, a més, en el 30% dels casos, les persones afectades desenvoluparan algun tipus de trastorn psicopatològic que necessitaria tractament especialitzat.