Els hospitals del Tarragonès i el Baix Penedès assisteixen 2.749 naixements durant el 2018

Les maternitats de Santa Tecla, Hospital del Vendrell i Joan XXII estan entre les més valorades de tot Catalunya

Per . Actualitzat el

Els tres hospitals de la xarxa pública a les comarques del Tarragonès i del Baix Penedès (Hospital de Santa Tecla, Hospital del Vendrell i Hospital Universitari Joan XXIII) van assistir un total de 2.748 naixements de nous tarragonins i tarragonines durant l’any 2018. L’hospital de la Rambla Vella de Tarragona, que disposa d’una maternitat renovada des de l’any 2013 amb habitacions individuals, va assistir un total de 829 parts. El centre de la capital del Baix Penedès, referent al territori en parts no medicalitzats, va assistir un total de 593 naixements. Pel que fa a l’Hospital Universitari Joan XXIII, el de referència a la nostra demarcació, va registrar un total de 1.327 naixements.

La suma total de les maternitats dels tres centres confirma la tendència a la baixa en el nombre de naixements al territori en els darrers anys. L’any anterior, el 2017, l’Hospital de Santa Tecla va assistir un total de 888 parts. Mentre que a l’Hospital Comarcal del Vendrell el nombre total de naixements registrats fa dos anys va ser de 692.

ENTRE LES MATERNITATS MÉS VALORADES DE CATALUNYA
La feina dels professionals assistencials fa que les maternitats dels tres hospitals rebin una bona valoració per part de les seves usuàries. Així es desprèn de la darrera enquesta de satisfacció realitzada pel CatSalut sobre el funcionament de les unitats d’embaràs, part i puerperi dels centres de Catalunya. En aquesta enquesta, realitzada l’any 2016 a usuàries per copsar la seva opinió sobre la qualitat de les instal·lacions hospitalàries, la metodologia de treball, l’atenció rebuda per part dels professionals sanitaris i del nivell d’informació rebuda durant tot el procés (embaràs, part i postpart), l’Hospital de Santa Tecla va assolir una valoració global de 8,32 punts sobre 10. A més a més, un 83,8% de les pacients enquestades van assegurar que repetirien al mateix centre en cas d’un nou embaràs. La maternitat del Vendrell, per la seva banda, va assolir un grau de satisfacció global de 8,30 punts sobre 10 i un grau de fidelització de les pacients del 80%.
Pel que fa a l’hospital de referència de la demarcació, el Joan XXIII, que és el dispositiu que rep tots els casos de risc que es produeixen a la demarcació, amb una valoració de 8.10 punts, obté una puntuació global molt pròxima a la del conjunt del territori i de Catalunya, que en l’esmentada enquesta situa la seva mitjana en 8,30 punts sobre 10. El Joan XXIII és a més el que mostra un major índex de fidelització dels pacients (84,8%), un altre indicador cabdal per avaluar la qualitat assistencial que presten els hospitals.
Analitzant el detall de les preguntes que integren l’enquesta del CatSalut, els centres tarragonins registren els millors resultats en els àmbits relacionats amb la qualitat dels professionals sanitaris i amb el tracte humà rebut durant tot el procés. Quant a la qualitat de les instal·lacions i la comoditat de l’estada, el Joan XXIII presenta uns resultats sensiblement més baixos que la resta de centres de l’entorn. On tots els centres tenen encara marge de millora és en l’àmbit de l’aportació d’informació suficient a la pacient durant l’embaràs, en el part, en el postpart i el conjunt de proves realitzades en tot el procés. Aquest fet, però, es reprodueix també al conjunt de centres hospitalaris de Catalunya.

NÉIXER A LA XARXA
El programa Néixer a la Xarxa es va posar en marxa fa més de 8 anys a l’Hospital de Santa Tecla de Tarragona i a l’Hospital del Vendrell amb la finalitat d’humanitzar i apropar les maternitats a les dones embarassades i a les seves famílies. En el marc del programa es realitzen mensualment xerrades informatives a través de les quals les gestants i els seus acompanyants poden conèixer de primera mà els protocols assistencials dels centres, les instal·lacions i el personal sanitari que atendrà el part quan arribi el moment. Així, cada primer dimecres de cada mes es realitza una jornada de portes obertes, amb sessions informatives i visita a les instal·lacions tant  a l’hospital del Vendrell com de Santa Tecla a Tarragona.

Les llevadores de l’Hospital de Santa Tecla, protagonistes de la revista ‘Fet a Tarragona’

La figura de la llevadora és clau en les àrees de maternitat de qualsevol hospital. Precisament per conèixer millor la tasca desenvolupada per aquestes professionals sanitàries, la revista Fet a Tarragona ha dedicat el seu darrer número a fer el seguiment d’un grup de llevadores de l’Hospital de Santa Tecla durant un dia laboral. El reportatge forma part d’un número especial en què els editors de Fet a Tarragona han volgut recollir històries anònimes de moltes noies i dones de la ciutat, amb l’objectiu de visibilitzar el seu paper a la societat actual des d’àmbits professionals i de formació ben diversos. Així, veus com la de la il·lustradora Bet Díez, Anduluplandu; la de Mònica Borrell, actual directora del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona; la de Sofia Mata, directora del Museu Diocesà; la de tres dones que treballen en sectors obertament masculinitzats: una camionera, una estibadora o una tècnica d’operacions a la petroquímica; la de la fotògrafa Alba Rodríguez… i així fins a una cinquantena de dones, conegudes i anònimes, que centren aquesta edició.

I entre totes aquestes visions femenines destaca la de l’equip de llevadores de la Xarxa de Santa Tecla, que explica com és el seu dia a dia, la tasca que desenvolupen ajudant a portar al món centenars de criatures cada any, estant al costat de les seves famílies, acompanyant, donant seguretat…  i tot des d’una visió particular, com a dones i com a professionals. Elles són, en molts casos, la cara visible d’un procés –embaràs, part i puerperi– que implica molts altres professionals, però  que té en les llevadores un suport bàsic perquè tot es desenvolupi amb normalitat, tan des del punt de vista físic com emocional.

Una lectura recomanable que es pot trobar als punts de venda habituals de la revista: Llibreria La Capona, Llibreria Adserà, Cal Matias (Serrallo) i Quiosc El Miracle (Via Augusta, 8).