Molt més que medicaments

Per . Actualitzat el

Els CAP són la porta d’accés al nostre sistema sanitari. Els seus professionals s’encarreguen d’atendre i curar els nostres malalts de poca gravetat (els greus són derivats als hospitals), però la tasca de metges, infermeres i administratius va molt més enllà de les visites a la consulta i de la prescripció de medicaments. Un dels objectius de l’Atenció Primària és vetllar per la salut de la comunitat que l’envolta. Això implica que sovint cal traspassar els murs de l’equipament sanitari per dur a terme accions concretes que fomentin els bons hàbits i la prevenció entre la població. En definitiva, els CAP han de contribuir a fer que en conjunt gaudim d’una societat saludable i cada vegada amb menys tendència a emmalaltir. En el cas de l’Àrea Bàsica de Torredembarra s’ha anat una mica més enllà i s’ha apostat per apropar-se a la gent per conèixer de primera mà quines són les seves inquietuds i les seves necessitats. I la conclusió és que una bona conversa –on les persones expliquen els seus hàbits de vida, les seves preocupacions i necessitats en el dia a dia–, de vegades pot arribar a donar més informació que una estricta revisió mèdica. L’aposta per la prescripció social com a alternativa a la medicació és clara i les iniciatives per fer realitat aquesta «utopia» comencen a agafar forma. Aquesta vegada, de banc blau. Un espai per seure i parlar. Un espai per ser escoltat i assessorat. Torredembarra esdevé pionera en aquest àmbit amb una proposta que cal que s’exporti perquè la necessitat és evident. És clar que no es pot prescindir de la prescripció de fàrmacs, però segur que es pot reduir i, a més a més, parlant la gent s’entén, oi? Les opinions recollides en tots aquests espais d’acció comunitària redunden en la societat i ajuden les entitats i les administracions a enfocar amb més precisió les seves actuacions. Millorar la qualitat de vida de les persones és millorar la seva salut. I no tot es limita a visitar el metge quan un està malalt.